Paklen početak ljeta na sjevernoj polutci nakon što je svibanj u svijetu bio 2. najtopliji

Ekstremna vrućina koja je pogodila velike dijelove sjeverne hemisfere potaknula je bojazni za usjeve u Kini, izazvala velike šumske požare u Portugalu i na ruskom Dalekom istoku, otkazivanje letova na jugozapadu SAD-a i čak rastopila asfalt na cestama u Velikoj Britaniji.

Prvog dana ljeta, u Europi su najtopliji bili aerodrom u Granadi s 40°C te Toledo s 39°C, oba u Španjolskoj. U Parizu i Madridu izmjereno je po 37°C. Na aerodromu Heathrow u Engleskoj izmjerena je temperatura od 34.5°C, što je najtopliji lipanjski dan u Ujedinjenom Kraljevstvu u proteklu 41 godinu. Toplije je bilo samo 28. lipnja 1976. kada je izmjereno 35.6°C u Southamptonu.

U Aziji je vrelih 48°C izmjereno u Mitribahu u Kuvajtu, a u top 100 najtoplijih 21. lipnja, dominirali su krajevi s Arapskog poluotoka i jugozapadne Azije.
U Africi je prvog dana ljeta temperatura dosegnula čak 50°C (Boutilimit, Muritanija).
Vruće je i u Sjevernoj Americi. 50°C U Meksiku, a zbog temperature od 48°C na aerodromu u Phoenixu u SAD-u prekinuti su letovi.
Kontinente južne polutke u ovom pregledu nećemo spominjati, jer je tamo započela zima.

Iznadprosječna toplina nastavak je vremena iz iznadprosječno toplog svibnja koji je u svijetu bio 2. najtopliji od početka mjerenja, a temperatura je imala pozitivno odstupanje za 0.88°C, dok je u svibnju 2016. godine to odstupanje iznosilo 0.93°C, kazuju NASA-ina satelitska mjerenja.

Trend zabilježen u zadnja dva mjeseca pokazuje da su prosječne mjesečne temperature u svijetu bile među najvišima od početka bilježenja 1880.
Američka agencija za oceane i atmosferu (NOAA) objavila je ranije da je u Europi, SAD-u i sjeveroistočnoj Aziji, uključujući Istočnu Kinu, Japan i Južnu Koreju, od ožujka do svibnja vladalo neuobičajeno toplo vrijeme.

NASA tvrdi, kako su najveće odstupanje tijekom svibnja imali zapadna Europa, sjeverna Afrika, Azija, istok Južne Amerike, sjever Aljaske, sjever Kanade i područje oko Antarktike.

Ova temperaturna odstupanja, manja od stupnja ne izgledaju ništa posebno, no ako se vidi kontekst trenda koji je uspostavljen, a koji kaže da je 35 od 38 mjeseci zabilježilo ili izjednačilo makar 3. najtopliji mjesec, 16 od tih mjeseci je postiglo ili izjednačilo rekorde, uključujući niz od listopada 2015. do kolovoza 2016., jasno je da je stvar vrlo ozbiljna.

Naslovna: Odstupanje temperature u svibnju, Izvor: NASA

Sličan sadržaj