Vruć i olujan početak kalendarskog ljeta koje će biti prekinuto već sljedeći tjedan?

Prvi dan kalendarskog ljeta protekao je s vrućim i neočekivano nestabilnim vremenom. U Rijeci je zabilježen treći uzastopni vrući dan s najvišom dnevnom temperaturom od 30.5°C. Još je toplije bilo na riječkom aerodromu uz 31.2°C. U Malom Lošinju temperatura identična kao u Rijeci, 30.5°C, dok je u Rabu izmjereno 29.5°C, identično kao u Pargu kod Čabra.

Upravo je Parg uz gotovo vruć dan imao i iznimne nestabilnosti. Prema podatcima službene postaje, u 13h temperatura je iznosila 29.0°C i bilo je pretežno oblačno. Negdje oko 13:40 došlo je do jačeg razvoja naoblake uz prve pljuskove, a već do 14 sati cijeli sustav je toliko ojačao da je u 14 sati motritelj na postaji javio jaku kišu, a u 15h silovit pljusak kiše uz temperaturu od samo 18.4°C.
Samo je tijekom tog naleta oborina pao 81 mm kiše, što je više od polovice prosjeka za lipanj koji je 149.2 mm.

Prema večeri to je područje zahvatio još jedan jači pljusak, no problem je taj da je u četvrtak ujutro službena 24-satna količina oborina u Pargu tek 9 mm, zbog čega nemamo podatak o ukupnoj količini kiše s tim pljuskom, iako je vjerojatno riječ o 90 mm, a ne 9.

Osim u Pargu, registriranih oborina bilo je i u Delnicama (3 mm) te u unutrašnjosti zemlje (Bednja 30 mm, Ogulin 14 mm, Zagreb-aerodrom 13 mm)

Koja kap kiše sa sjevera i istoka je stigla i do riječkog područja, ali osim grmljavine zamjetnije oborine nisu zabilježene. Na istočnom priobalju lokalno je bilo i konkretnijeg pljuska. Uz grmljavinu vežemo i jedan opasan događaj koji se zbio u srijedu navečer kada je u 21:05 udar munje oštetio kuću u Praputnjaku, u kojoj nije nitko nije živio. Uz oštećenje kuće, prijavljeni su kvarovi na telefonskoj mreži kao i kućanskim aparatima.

Osjetno mirnije vrijeme nastavilo se tijekom četvrtka, ali uz još veću toplinu. Pljuskova a ni razvoj naoblake za sada nema. Prema mjerenju od 13h, u Rijeci je 31.5°C, 30.7°C u Malom Lošinju 30.7°C, a u Rabu 29.2°C. U Pargu je ipak svježije nego jučer uz temperaturu od 26.6°C.
Temperatura mora dosegnula je 23 ili 24°C.

Slična vremenska slika očekuje se i u subotu, dok će u nedjelju porasti mogućnost lokalnih pljuskova. U ponedjeljak samo priprema što bi trebalo uslijditi od utorka, a trend ji izgledi su takvi da će trenutne temperature postati prošlost uz puno kiše i pad temperatura.

Naslovna: Rijeka, Josip Ćuća-Žentil

Okolica Tršća, foto: Goranka Kovač

Sličan sadržaj