Počela klimatološka zima: Prethodila joj iznadprosječna hladnoća i vrlo hladan utorak uz olujnu buru

Denis Flego@Hreljin
Denis Flego@Hreljin

Hladna fronta koja je u naše krajeve stigla u ponedjeljak, nije toliko impresionirala oborinom koliko činjenicom da je napokon donijela sa sobom i zdravo vrijeme prepuno svježine i niskih temperatura.

Utorak je bio s najnižim maksimalnim temperaturama, koje na većini područja nisu bilježene još od siječnja.
U Rijeci najviša dnevna temperatura s burom nije porasla više od 6.1°C, što se nije dogodilo još od 18. siječnja ove godine kada je izmjereno 5.6°C.
Hladno je bilo i na ostalim područjima, siječanjske vrijednosti temperature izmjerene su i u Rabu (tek 6.1°C) te u nešto toplijem Malom Lošinju 8°C. Hladnoća je okovala Gorski kotar pa tijekom dana temperatura u Pargu nije poprimila pozitivnu vrijednost. Izmjereno je -1.5°C.
U ostatku Hrvatske, najviša dnevna temperatura izmjerena je na Palagruži (12°C), a istovremeno je Zavižan bio u podebljanom minusu od -10°C.
“Hit utorka” bila je i olujna ili čak i orkanska bura koja je na makarskom području počinila i štetu, a na dubrovačkom području mjereni su udari od preko 140 km/h. Podno Velebita udari su bili još i jači.
Kod nas je bilo poteškoća u prometu, ali je sve prošlo bez večih posljedica.

Nakon tako “divljeg” i hladnog utorka, stigla je srijeda koja je ponudila osjetno mirniju sliku vremena. Jutro je bilo opet hladno, hladnije nego u utorak pa je Rijeka osvanula sa izmjerenih 0.5°C, ali to nije najniža temperatura izmjerena ove jeseni. Slično vrijedi i za ostala područja u PGŽ, -7°C izmjereno je u Pargu, 3°C u Rabu, a 5°C u Malom Lošinju.
Na razini Hrvatske Zavižan je ponovno imao primat najhladnijeg s -12°C, a hladno je bilo i u Zagrebu s temperaturom ispod -5°C, a čak na dalekoj Palagruži mjerilo se osjetno ispod 10°C.
Tijekom dana je došlo do zatopljenja, posebno u gorju pa je na Zavižanu izmjerena najviša dnevna temperatura od 3°C, dok je Makarska bila najtoplija s 14°C.
Što se PGŽ tiče, na Kvarneru se mjerilo i 11°C, a i u Gorskom kotaru temperatura je porasla i preko 5°C.

Tako je studeni, nakon iznimno kišovite epizode opravdao svoje ime naletom iznadprosječne hladnoće. Ona je već stvar prošlosti jer je zatoplilo, a počela je i klimatološka zima. Temperature su više, ali uglavnom u granicama prosjeka.

Prva dekada prosinca prema posljednjim prognostičkim materijalima bit će većinom suha dekada. Malo oborina moguće je u subotu, a zatim će se nastaviti suho i prohladno vrijeme s hladnim jutrima i puno vjetra sjevernog smjera. Sredinom dekade vidljiv je prolazan pad temperatura ispod prosjeka, ali bi se do kraja razdoblja mogle vratiti u prosjek ili čak i iznad njega.
Vrijeme u prvoj polovici prosinca već smo najavili u našoj analizi.

Sličan sadržaj