ANALIZA: Klimatološka zima počinje s malo oborina i dosta hladnoće

figure1bo

Nakon iznadprosječno kišovitog studenog ne samo u Rijeci u kojoj je zabilježen i rekord, već i u drugim krajevima Hrvatske, prolazak hladne fronte u ponedjeljak, označio je početak novih meteoroloških kretanja – onih koje obilježava sunce i vjetar, uz osjetan pad temperature zraka.

Hladnoću je donijela fronta koja odmiče na jugoistok, a sa sjeverozapada jača anticiklona, koja označava početak dulje stabilizacije vremena koju može narušiti tek neka slabija fronta, poput one u subotu.

Na sinoptičkoj slici Europe, naši se krajevi pod utjecajem oslabljene fronte, koja je stigla u sklopu ciklone koja se nalazina sjeveru Europe, dok istovremeno sa sjeverozapada jača anticiklona, koja će “pogurati” frontu na jugoistok Europe.
Zbog te je anticiklone u Ujedinjenom Kraljevstvu suho i hladno vrijeme, a na istoku Europe zbog spomenute fronte ima i jačih snježnih oborina, a njena je ciklona otvorila “vrata” hladnijem zraku koji se spustio i do naših krajeva.

Sve to znači da sunce u Rijeci neće biti rijetka pojava, ali će zato rijeđa pojava biti kiša, koja je vjerojatno svima dosadila pa će pauza koja se vidi za početak prosinca svima dobro doći.
Sinoptička situacija je takva da podržava stabilno vrijeme uz nešto niže temperature zraka do kraja tjedna najmanje, iako će u subotu stići i nešto oborina, od fronte koja će se premještati istočnije od Hrvatske. Iz te situacije gorje može dobiti nešto snijega, kao i unutrašnjost zemlje, dok na Jadranu može pasti malo kiše.

Početkom sljedećeg tjedna i mi ćemo postati dio anticiklonalnog bloka pa će se fronte spuštati na Crno more donoseći tamo zahladnjenje i snježne oborine. Anticiklona će se protezati od Skandinavije, preko Balkana dalje na jugoistok. Oborina u našim krajevima neće biti, a temperature će biti oko prosjeka za doba godine, s hladnim jutrima. Istovremeno bi se aktivirala i ciklonalna aktivnost na Atlantiku, a bez kokretnijeg anticiklonalnog bloka na Atlantiku, neka konkretnija zimska situacija na našem području može se zaboraviti.

Dakle, nameće se zaključak da će prvu dekadu prosinca obilježiti stabilnije vrijeme, uz prosječne, rijetko i ispodprosječne temperature zraka što je prava suprotnost u odnosu na kišovit studeni.
Razlozi za takvo nešto opet se kriju na Arktiku, a najnovije kretanje “parametara za zimu” prokomentirat ćemo u nastavku.

Jedno je sigurno, situacija je osjetno drugačija nego prethodnih godina.

ANALIZA: Suho i hladno u prvoj dekadi prosinca

Protekle zime obilježila je situacija s dominantnom “notom” Atlantika. Njegova ciklonalna aktivnost bila je izrazita, zbog čega zime u Europi nije bilo previše. Zahvaljujući položaju polarnog vrtloga između Skandinavije i Grenlanda, hladni zrak je direktno “curio” u Atlantik, stvarajući konstantnu ciklonalnu aktivnost, koja našim krajevima može donijeti samo južinu, a Rijeci i pregršt naoblake te oborina, zbog orografije.

Ovako je to nekako izgledalo, uz stalno pozitivne vrijednosti AO i NAO indeksa, zbog čega je zima većinom pohodila Sjevernu Ameriku

Po čemu je ove godine drugačije?
Ove godine stvari su potpuno izmijenjene u odnosu na prijašnje. Iznadprosječna količina snijega u Euroaziji i rekordno niska razina leda na Arktiku, doveli su do stvaranja anticiklone nad Arktikom (AO-), po kojoj se hladan zrak spušta južnije, a zbog ciklonalne aktivnosti ti hladni prodori bivaju “povučeni” i daleko na jug, kao što je slučaj s Azijom ovih dana.
Do rekordno niske razine leda na Arktiku dovela je njegova rekordna zagrijanost. Ne tako davno, mjerile su se i pozitivne vrijednosti temperature mjestimice u arktičkom krugu.

Vidljivo je i iz karte prekrivenosti snijegom koliko je hladnoća uzela maha u Aziji, istovremeno kad i toplina na Sjevernom polu (NOAA)

Što kaže aktualna situacija

  • AO indeks trenutno je negativan i ostat će takav i do sredine prosinca, ali uz blagi porast ka neutralnoj vrijednosti
  • NAO indeks također je negativan, ostat će negativan dva tjedna
  • Polarni vrtlog može imati najnižu vrijednost, čak i rekordnu, što je u potpunoj suprotnosti s početkom prošle zime kad je bio rekordno jak
  • Euoroazijska prekrivenost snijegom u kombinaciji s rekordno niskom razinom leda na Arktiku, posebno u Barentsovom i Karskom moru, favorizira jačanje snažne Sibirske anticiklone koja će oslabiti polarni vrtlog, zbog čega belika hladnoća okupira dio Azije

Sve navedeno jamči nam zanimljiv početak zime, bar u početku u skladu s dobom godine, iako u prvoj dekadi prosinca oborina neće biti u većim količinama.

Ove pozitivne informacije spomenutih parametara ne znače nužno da će nas zatrpati snjegovi i okovati hladnoća, ali svakako potencijala ima za zimske scenarije.

Naslovna: Kretanje AO indeksa

 

Sličan sadržaj