Surova riječka statistika: Do 28. studenog tek oko 60 sunčanih sati

heliograph_wendelstein_2002_00a

Zna se da je riječko područje vrlo specifično po svom položaju i okruženju, no svaki put čiste brojke iznova šokiraju, jer su neki podaci teško predočivi u realnom vremenu.

Riječki rekord najvjerojatnije će ostati takav kakav je, jer se, što je bilo za očekivati s početkom puhanja bure, Rijeka nije našla na popisu postaja s oborinama u ponedjeljak.

Ipak uzročno-posljedično iznimno kišovit studeni znači da u Rijeci sunca nije bilo previše, čak štoviše, bilo ga je vrlo malo. Prema službenom podatku DHMZ-a o osunčavanju na postaji Kozala, zaključno sa 27. studenog, izmjereno je tek oko 60 sunčanih sati.
Ako uzmemo u obzir da u “normalnom” sunčanom danu u ovo doba godine bude oko 8 sunčanih sati, kada se pomnoži 27 sa 8 dođe se do rezultata od 216 sunčanih sati u 27 dana studenog. Ovih 60 sati gotovo je 4 puta manje, odnosno u ovogodišnjem studenom nije bilo niti 8 takvih dana.

Ni tu priči nije kraj, Riječani su posljednji put u većinom sunčanom danu uživali još 15. studenog. Nakon toga uslijedila su skoro dva tjedna pod dominacijom naoblake.

Upravo je naoblaka tipično obilježje vremena u Londonu, ali ne i obilna kiša, kako mnogi krivomisle.

Prosječan studeni u Rijeci ima 103 sunčana sata, a po svemu sudeći, ovaj neće dosegnuti taj prosjek.

Naslovna: wikipedia

Sličan sadržaj