PONEDJELJAK U RIJECI | 33°C u zraku, jedva 21°C u moru

Još 7. lipnja u Rijeci najviša dnevna temperatura nije prešla 25°C, a u ponedjeljak 10. lipnja, već je došla do 33°C, što je najviša izmjerena temperatura ove godine. Rekord za lipanj s time nije ugrožen, ali je definitivno potvrda da je ljeto nakon kišovitog i osjetno hladnijeg svibnja došlo vrlo naglo.

Od Rijeke su u ponedjeljak bili topliji Knin s 35°C te zadarski aerodrom s 34°C, Komiža koju decimalu, dok je u Pločama izmjerena identična temperatura kao u Rijeci.
Od ostalih lokacija u PGŽ valja izdvojiti riječki aerodrom s 33°C, ali s kojom decimalom niže od Rijeke. U Malom Lošinju i Rabu izmjerena su 32°C, u Pargu vrućih 28°C.

More se posebno u Rijeci sporo zagrijava pa unatoč vrućini njegova temperatura u ponedjeljak nije išla iznad 21°C. Podatak znamo zahvaljujući satelitskom mjerenju američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere, jer kao što je poznato Rijeka svoju plutaču za mjerenje temperature mora nema, iako je imaju svi veći gradovi na Jadranu. Na upit DHMZ-u zašto je tome tako, nikad nismo dobili odgovor.

Od mjesta u PGŽ s plutačom za mjerenje temperature mora, u Crikvenici je more došlo i do 24°C, a na ostalim lokacijama na otocima 23°C.

Očekivana temperatura mora u utorak u 14 sati, ADRISC


Slično je i na ostatku Jadrana, s time da je za Split vezana zanimljivost o porastu temperature mora za 4°C, u nešto više od 24 sata, što se ne događa svake godine, ali nipošto nije neuobičajeno. Razlog leži u činjenici da izostaje vjetar koji bi miješao slojeve mora zbog čega dolazi do spomenutog naglog zagrijavanja.

U utorak i srijedu očekuju se za nijansu niže temperature zraka, ali će i dalje biti vruće, u gorju uz mogućnost lokalnih pljuskova, a za vikend bi temperature mogle rasti i na veće vrijednosti od ponedjeljka.

Sličan sadržaj