POPLAVE: URUGVAJ, ARGENTINA, TEKSAS (SAD)


Snažno polje niskog tlaka zraka prijeti ovog vikenda Urugvaju i sjeveroistočnoj Argentinu s poplavama i jakim olujama, čime je period stabilnog vremena završio.

Kiša je počela u Buenos Airesu (Argentina) i Montevideu (Urugvaj) u petak ujutro, a pretpostavlja se da će do subote ujutro najgore proći.

Može pasti i do 150 mm kiše, uz udare vjetra i do 100 km/h te se očekuju lokalne poplave i materijalna šteta uz mogućnost prekida u opskrbi strujom.

Već tijekom četvrtka lokalno u Argentini pala je već količina kiše. Primjerice, u gradu Cordobi, izmjereno je 100 mm,vjetar je rušio stabla i električne vodove pa je grad ostao bez struje. Poginula je jedna osoba. Ovom kišom je u Cordobi prekinut kraći period sušnog vremena.

Tijekom nedjelje i ponedjeljka, obilna kiša premjestit će se prema Brazilu, ali se ne očekuju količine kao u Urugvaju i Argentini. Vrijeme će se smiriti do sredine idućeg tjedna.

Osim Južne Amerike, poplava ima i u Sjevernoj. Središnji dijelovi savezne američke države Teksas poplavljeni su. U Austinu su zatvorene ceste, a brojne kuće i gospodarski objekti, nalaze se pod vodom.
Evakuirano je nekoliko desetaka ljudi, a pružena im je i pmoć u privremenim prihvatilištima. Spasitelji se probijaju do odsječenih područja čamcima.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj