TAJFUN KROSA PROŠAO FILIPINE, SLJEDEĆI VIJETNAM I LAOS


Tajfun Krosa prešao je preko sjevernog dijela Filipina tijekom petka donoseći razoran vjetar i obilnu kišu, a prilikom ulaska na kopno imao je snagu 2. kategorije.

Obilna kiša, vjetar i visok plimni val pogodili su sjeverni dio otoka Luzona. U mjesti Aparri izmjere je udar vjetra od blizu 110 km/h a palo je preko 300 mm kiše. Snažan utjecaj tajfuna osjetio se i u glavnom gradu Manili.

Nad kopnom je tajfun malo oslabio, a zatim brzo izašao nad otvorene vode Južnokineskog mora te ponovno dobio na snazi. Trenutno je 2. kategorije, a stalna brzina vjetra iznosi 160 km/h.

Po prognozama tajfun će uz slabljenje nastaviti prema kineskom otoku Hainanu, kojeg bi trebao zahvatiti rubom, a zatim nastaviti put Vijetnama i Laosa, gdje se očekuje početkom idućeg tjedna. Unatoč prognoziranom slabljenju, tajfun bi i tom području mogao donijeti veću količinu kiše uz povremeno jak vjetar.

Za kraj najavljjemo i tropsku aktivnost istočnog Pacifika, gdje bi trenutna tropska depresija trebala ojačati na tropsku oluju uz kretanje prema Meksiku.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj