OLUJNO I VATRENO U KANADI

Ovih dana veći dio Kanade na udaru je pravog zimskog nestabilnog vremena.

Olujni sustav stigao je u južni Ontario u petak ujutro. Oko 13 tisuća potrošača u Ontariju probudilo se bez struje, a taj broj tijekom dana se popeo na 50 tisuća.
Vjetar je na udare puhao s udarima i do 120 km/h, u blizini jezera Huron i na širem području grada Montreala. Uz vjetar prijetnju je predstavljala i kiša jer je zbog ispranosti tla postojala mogućnost da vjetar lako sruši stabla. Zabilježena je i manja materijalna šteta na obiteljskim i gospodarskim objektima.
Oluja je dovela i do teške prometne nezgode gdje su se na autocesti sudarili automobil i cisterna pri čemu je došlo do eksplozije i požara. U sudaru j smrtno strdala jedna osoba.

Isti sustav koji je zaprijetio Ontariju vrlo brzo je došao i do atlantske Kanade. Mjereni su udari do 100 km/h, a vjetrovito vrijeme očekuje se do subote ujutro. Izdano je upozorenje za plovidbu od Newfoundlanda do Nove Scotije, zbog čega su trajektne linije u prekidu.

Na zapadu zemlje, pripreme za dolazak oluje s Pacifika. Stiže za vikend, donoseći obalnom području mogućnost obilne kiše, a planinama snijeg. Vancouver može dobiti i 50 m kiše, a dijelovi kanadskog Stijenjaka 15 do 25 cm snijega.

Dakle, nema straha za poznato kanadsko skijalište Lake Louise u kojem se 24. i 25. studenoga održavaju utrke Svjetskog skijaškog kupa.

Sličan sadržaj