VREMEPLOV: “SAVRŠENA” OLUJA U SAD-u 1991. GODINE


“Noć vještica” iz 1991. godine i danas se spominje kao jedna od najbitnijih u američkim meteorološkim krugovima, no što je tu noć učinilo tako posebnom?

O ovoj oluji napisana je knjiga 1997. godine koja je 2000. ekranizirana u film koji je dobio i Oscara, a obradio je temu u kojoj 6 ribara smrtno staradava na moru kada se njihov brod prevrće zbog 12 – metarskih valova.

Vratimo se meteorološkim činjenicama. Oluja je bila spoj tropskog i vantropskog sustava. Tropski sustav bio je uragan Grace, tj. njegovi ostaci. Grace je dovoljno oslabila te omogućila vantropskom sustavu da je stavi pod svoj utjecaj. Međutim njeni ostaci imali su dovoljno vlage. Kada se tropski sustav pun topline i vlage spojio s hladnoćom iz vantropske ciklone došlo je do oslobađanje enormne količine energije, koja je dovela do jačanja kiše i vjetra.

Ovakva situacija, kada se udružuju tropski i vantropski sustav nisu baš česte, ali i nije da se ne događaju. U sjeni “savršene” oluje koja je pokupila medijsku slavu i dobila film, što ju je i istanulo u odnosu na druge, i poslije su se događale slične situacije, ali i prije.

I sada postoje uvjeti za takvo što. Atlantik je još uvijek dovoljno topao, a sa sjevera iz Kanade, mogu doći sustavi bogati hladnoćom.

Slika: wikimedia

Sličan sadržaj