U NEDJELJU RIJETKA HIBRIDNA POMRČINA SUNCA


Pomrčine Sunca obično su ili potpune ili prstenaste. Potpuna nastaje kada je Mjesec na svojoj eliptičnoj putanji bliže Zemlji pa njegov disk sasvim pokrije Sunce. Kada je Mjesec dalje, njegova je prividna površina manja pa ne uspijeva potpuno pokriti Sunce već se vidi Sunčev vanjski rub, odnosno prsten.

Hibridna pomrčina nastaje kada je Mjesec na takvoj udaljenosti da se iz nekih krajeva, zbog zakrivljenosti Zemlje, vidi prstenasta, a iz drugih potpuna pomrčina. Na dijelovima putanje na kojima se očekuje potpuna pomrčina, doline, odnosno udubine na profilu Mjeseca propustit će svjetlost Sunca tako da će nastati sjajne točke u Sunčevoj atmosferi, tzv. kromosferi. Na drugom dijelu putanje na kojem se očekuje prstenasta pomrčina, planine na Mjesecu pokrit će dijelove prstena tako da će on izgledati isprekidano.

Bit će vidljiva od istočnog dijela Sjeverne Amerike do južnog dijela Europe pa sve do dijela Afrike i Bliskog istoka. Iz Hrvatske ovaj astronomski događaj neće biti vidljiv. Animaciju gdje će se sve vidjeti ova rijetka pomrčina Sunca možete vidjeti na naslovnoj animaciji NASA-e.

Sličan sadržaj