POTRESI U BiH I ČILEU

null
Snažniji potres jakosti 4,2 stupnja po Richterovoj ljestvici osjetio se u ponedjeljak prije podne na području općine Tomislavgrad, izvijestili su lokalni mediji pozivajući se na navode iz centra za seizmologiju federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U 11.24 sati uređaji seizmološkog centra Federacije BiH zabilježili su jači potres na lokalitetu 13 km od Tomislavgrada. Jačina potresa u hipocentru iznosila je 4,2 stupnja po Richteru, a intenzitet u epicentru bio je 6 stupnjeva Mercallijeve ljestvice.

Kako je za Radio Tomislavgrad izvijestio Rusmir Gorušanin iz Centra za seizmologiju federalnoga hidrometeorološkog zavoda, potresi ovoga intenziteta mogu izazvati materijalne štete na uglavnom slabo građenim objektima.

Dodao je da uslijed smirivanja tla može doći i do slabijih potresa tijekom dana, a ovaj se potres, po njegovim riječima, mogao osjetiti i u susjednima mjestima u Republici Hrvatskoj. Općinske vlasti nisu dobile dojave o nastaloj šteti.

***

Potres magnitude 6,8 po Richteru zabilježen je u ponedjeljak rano ujutro zapadno od Čilea u Tihom oceanu, priopćio je Američki institut za geološka istraživanja (USGS).

Potres je zabilježen 640 kilometara zapadno od Puerto Aisena, na dubini od od 9,98 kilometara u području tektonske ploče Nazca, pojašnjava USGS.
Čileanske službe za slučaj katastrofa su procijenile da nema opasnosti od tsunamija jer potres nije stvorio uvjete potrebne za tsunami. Potres se nije osjetio na kopnu. (HINA /Novi list)

Sličan sadržaj