Povijesni dogovor Kine i SAD-a o klimi

Američki predsjednik Barack Obama i njegov kineski kolega Xi Jinping, predsjednici dvaju najvećih onečišćivača u svijetu, dogovorili su se u Pekingu o novim mjerama za suzbijanje klimatskog zatopljenja, prenose agencije. Dogovor koji je američki predsjednik nazvao ‘povijesnim’ odgovor je na neodgodivu potrebu da se na konferenciji u klimi koja se 2015. održava u Parizu postigne opći konsenzus.

Kina, najveći svjetski onečišćivač, obvezala se da će “oko 2030.” zaustaviti rast količine ispuštenih stakleničkih plinova odgovornih za porast temperature, s tendencijom da “to ostvari i prije”, izvijestila je Bijela kuća. SAD se, pak, obvezao da će do 2025. smanjiti svoju emisiju štetnih plinova za 26 ili 28 posto u odnosu na 2005., prenosi AFP. SAD i Kina sudjeluju u ukupnoj emisiji ugljikova dioksida na planetu s više od 40 posto.

Ovo je prvi put da je Kina postavila rok nakon kojega više neće povećavati svoju emisiju i počet će je smanjivati, a vođa republikanske većine u američkom Senatu, Mitch McConnell, Obaminu je izjavu u Pekingu ocijenio “nerealnim projektom”.

Kineski predsjednik je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Obamom istaknuo kako su se Peking i Washington “dogovorili da će 2015. u Parizu postići dogovor”. Na toj konferenciji bi se trebali dogovoriti da se porast prosječne globalne temperature ograniči na 2 Celzijeva stupnja. Obamu je u Pekingu primio kineski kolega nakon što su dvojica čelnika dan prije sudjelovala na summitu o gospodarskoj suradnji azijsko-pacifičkih zemalja (APEC).

Izvor: HRT

Sličan sadržaj