Priopćenje WMO o stanju klime u 2018.

Anomalija površinske temperature zraka, siječanj-listopad 2018.

Dugoročni trend zatopljenja nastavio se u 2018. godini, uz očekivanu četvrtu najvišu prosječnu globalnu temperaturu u povijesti mjerenja. Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije (WMO), dvadeset najtoplijih godina u povijesti mjerenja zabilježeno je u protekle 22 godine, a među njima su najtoplije četiri zabilježene u prošle četiri godine.

Nastavila se i pojava ostalih pokazatelja klimatskih promjena, uključujući porast razine mora, zagrijavanje i zakiseljavanje oceana, topljenje morskog leda i ledenjaka, a ekstremni vremenski događaji ostavili su razoran trag na svim kontinentima, stoji u Privremenom izvješću WMO-a o stanju klime u 2018. Ono obuhvaća pojedinosti o utjecajima klimatskih promjena temeljene na podacima dobivenim od brojnih UN-ovih partnera.

U izvješću se pokazuje da je globalna prosječna temperatura zraka u prvih deset mjeseci 2018. godine bila za gotovo 1 °C viša od referentne vrijednosti predindustrijskog razdoblja (1850. – 1900.), a to se temelji na pet neovisno održavanih skupina podataka o globalnoj temperaturi.

Nismo na dobrom putu da ispunimo ciljeve u području klimatskih promjena i zauzdamo poraste temperature, rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas. Koncentracije stakleničkih plinova opet su dosegnule rekordne razine, a ako se trenutačni trend nastavi, do kraja stoljeća mogli bismo zabilježiti poraste temperature od 3-5 °C. Ako budemo iskorištavali sve poznate resurse fosilnih goriva, porast temperature bit će znatno veći, rekao je.

Ostatak teksta pročitajte: http://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=objave&el=priopcenja&daj=pr29112018

(DHMZ)

Sličan sadržaj