Prvi tjedan klimatološkog ljeta u PGŽ uz temperature mjestimice više od 30°C!

11297438_937055969650362_533283120_o

Nakon što nas je kraj predzadnjeg svibanjskog vikenda počastio nemalim brojem rekorda na državnoj, ali i županijskoj razini, prva polovica proteklog tjedna prošla je u znaku spore stabilizacije vremena.

Česti pljuskovi nakon bure u srijedu postali su rijetkost, budući da je na vrijeme u našoj županiji počeo izravno utjecati ogranak stabilne anticiklone sa zapada. Njeno djelovanje nastavilo se sve do kraja tjedna.
Tijekom subote i nedjelje, sjevernije od teritorija Hrvatske premještala se i oslabljena fronta koja je bila okidač brojnim grmljavinskom pljuskovima u susjednoj nam Mađarskoj i Sloveniji. Njezina blizina očitovala se povećanom količinom visoke i srednje naoblake na sjevernim dijelovima PGŽ, a samo je u riječkom zaleđu, uz granicu sa Slovenijom te lokalno u Gorskom kotaru bilo i prolaznih pljuskova.

U sljedećih sedam dana čeka nas ulazak u klimatološko ljeto, a sudeći prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, temperaturni ugođaj itekako će biti primjeren ljetnom dobu godine.
Utjecaj prostranog polja povišenog tlaka zraka sa zapada uspostavit će stabilne atmosferske uvjete u našoj županiji. Nestabilne frontalne linije zadržavat će se podalje od naših krajeva, dozvoljavajući “monotonom” vremenskom trendu da se dugotrajnije ukorijeni u ovom dijelu Europe.
Daleko od pojma monotonog bit će visoke temperature zraka, koje će nas podsjetiti kako je novo godišnje doba uistinu na vratima.

Prvi dan lipnja i klimatološkog ljeta, ponedjeljak, nastavlja niz pretežno vedrih dana s mogućnošću povećane naoblake i pokojeg pljuska na sjeveru županije.
Slab do umjeren vjetar južnih smjerova puhat će diljem PGŽ. Jutarnje temperature u gorju penjat će se do 13°C, dnevne do 20°C. Obala i otoci probudit će se na 13 do 18°C, a tijekom dana zagrijati do 25°C.

Utorak donosi pretežno vedro vrijeme, s većom količinom naoblake u jutarnjim satima.
Vjetar slab, rijetko gdje tek umjeren, južnih smjerova.
Dnevni maksimalci u gorju dotaknuti će 21°C, na Kvarneru i 27°C.

Srijeda pretežno sunčana i topla. Vjetar slab, sjevernih smjerova.
Temperature će se opasno približiti 30°C na Kvarneru, dok će u višim predjelima ipak biti u blažoj verziji, do 25°C.

Četvrtak i petak ponovno vedri, uz slab vjetar koji bi samo na otvorenom moru mogao biti i umjeren, sjeverozapadna smjera. Dnevni maksimalci mogli bi se popeti i do 32°C.

Dani vikenda također neće biti narušeni naoblakom, no vrućina će ipak malo splasnuti u odnosu na prethodne dane. Očekujemo kako će se temperature ponovno zadržavati u okvirima do 30°C.
Puhat će slab vjetar, tijekom popodneva i umjeren sjeverozapadnjak.

Zahvaljujući nizu uzastopnih vrlo toplih (vrućih) dana, temperature mora porasti će za nekoliko stupnjeva te učiniti more pravim ovotjednim rashladnim središtem.

Preciznije informacije o kretanju temperatura zraka možete pratiti na Portalu, a sve izdvojene detalje i informacije pronaći ćete na našoj Facebook stranici.

Naslovna: Zalazak na Lošinju, 25.05.2015., Mali Lošinj; Foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj