Rekordi kanadske oluje, za vikend stiže nova

thumb

Istočni dijelovi SAD-a i Kanade zahvaćeni su snažnom olujom koja je prvenstveno donijela jak vjetar, a zatim i snježne obrine koje su paralizirale promet. Brojna kućanstva ostala su bez struje, a vlasti savjetuju da se bez prijeke potrebe ne izlazi.

U atlantskom dijelu Kanade izmjeren je udar vjetra od 208 km/h, palo je do 30 cm snijega. Količina snijega nije esktremna, ali je vjetar stvorio uvjete i vidljivost ravne nuli, uz stvaranje snježnih zapuha.

Po količini snijega ova oluja nije usporediva sa “Bijelim Juanom” iz 2004. kada je palo i do metar snijega. Ono po čemu je identična je tlak koji se spustio na identičnu vrijednost kao za spomenute oluje, izmjerena su 954 hPa. Tlak je s aktualnom olujom pao za više od 50 hPa u samo 24h.

Po svemu sudeći, da se radilo o toplom dijelu godine, Kanada bi dobila snažan uragan, možda čak i 2. kategorije. Ovako je dobila jaku proljetnu oluju zimskih bilježja.

A nove nevolje tek slijede za vikend s novom olujom, osjetno slabijom, ali i s njom može pasti novih 30-ak cm snijega.

Kao da je neki loš holivudski scenarist pisao scenarij za film baziran o zimi i snježnim olujama. Nema im kraja ove produžene zime.

Grafika: TWN

Sličan sadržaj