SAD: Najava nove sezone opasnih vremenskih prilika

650x366_03061640_hd23

Čini se kako će dugotrajna hladnoća odigrati ulogu i početkom proljeća te spriječiti zagrijavanje gusto naseljenih područja, a samim time i umanjiti mogućnost nastanka opasnih vremenskih prilika. Prvenstveno ovdje mislimo na tornada.

Uobičajeno, opasne vremenske prilike počnu se događati već početkom proljeća i polagano počnu preuzimati primat zimskom vremenu. Ove godine, to će biti nešto drugačije. Tornada se očekuju tek u drugom dijelu proljeća, ali zato bi taj preokret iz jednog tipa vremena u drugo, mogao biti vrlo žestok.

Grmljavinske oluje uz mogućnost nastajanja tornada, očekuju se tek od svibnja, predviđaju meteorolozi američkog Accuweathera. One nastaju uzdizanjem toploga zraka uvis, pa je nepisano pravilo, što je zrak pri tlu hladniji, manji je i rizik nastanka ovog tipa vremena.

Ova najava naravno ne znači da grmljavinske oluje uopće nisu moguće u prvom dijelu proljeća, samo je vjerojatnost za njih osjetno manja nego proteklih godina.

Prema ljetu, opasno vrijeme proširit će se i na ostale dijelove SAD-a, a sada u početku mogućnost za grmljavinske oluje najveća je na dijelu Srednjeg zapada.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj