SAD: Zbog kalifornijske suše zabrinuti proizvođači vina

650x366_02200201_screen-shot-2014-02-19-at-8.54.44-pm
Izvanredno stanje zbog suše proglašeno je još u prosincu, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Iako se na kartama nazire i nešto kiše, šteta je već učinjena. Posebno je stradala proizvodnja vina.

Dok trsovi još “spavaju”, nemaju nikakve potrebe za vodom. Suša, u kombinaciji s iznadprosječnim temperaturama, može ih navesti na ranije pupanje, a ovo je doba kad je itekako moguć i mraz.
Uzgajivaći imaju veliku potrebu za vodom u ovom periodu, a posebno u travanjskim noćima, kada bi trebali zadovoljiti kompletnu potrebu za navodnjavanjem, što je svojevrsna priprema za sušne ljetne mjesece.

Kako je u tijeku suša, uzgajivači se moraju odlučiti da li će zaštiti trsove od mraza vodom ili će navodnjavati. Ne mogu oboje istovremeno, jer vode za dva procesa nema.

Isto tako nema ni odgovora na pitanje što je bolje učiniti. Ako zaštite od mraza, nemaju dovoljno vode za navodnjavanje. Ako pak troše vodu na navodnjavanje, mraz im može uništiti sav urod.

Osim toga, nedostatak kiše će povećati sadržaj soli u tlu, jer padanje kiše čini upravo suprotno, smanjuje koncentraciju soli u tlu. Kako nema kiše, koncentracija soli raste, a s njome i otrovno djelovanje na korijen vinove loze, jer sol sprječava apsorbiranje hranjivih tvari, što dovodi do smanjenja kvalitete ploda.

Pred uzgajivačima su teški i neizvjesni dani i mjeseci, a samo malo kiše može ih ponovno vratiti “u sedlo”.

Naslovna: AP Photo/Eric Risberg

Sličan sadržaj