Slovenija okovana snijegom i ledom (VIDEO)


Niske temperature, snijeg i ledena kiša u Sloveniji uzrokuju velike teškoće u prometu, ali i u opskrbi električnom energijom, pa je u nedjelju više desetaka tisuća potrošača ostalo bez struje.

Na području Maribora bez struje je tokom noći ostalo tisuće domaćinstava jer je prekide dalekovoda izazvalo rušenje grana i stabala okovanih ledom. Još teža situacija je već dva dana na području Postojne i Pivke u zapadnom dijelu države. Ta dva grada i okolna sela bez struje su već dva dana, a u pomoć su priskočile vojska i civilna zaštita s nekoliko desetaka agregata.

Lokalne vlasti na područjima gdje su vremenski uvjeti ekstremni i praćeni visokim snijegom i poledicom pozivaju vozače da ne izlaze na ceste bez nužne potrebe. Glavne ceste su na većini područja ipak prohozne, ali policija poziva da se vožnja prilagodi vremenskim uvjetima. Na regionalnim cestama prekide izazivaju polomljene grane i drveće koje je palo na cestu zbog velike količine leda.

Hitne službe u većim gradovima zbog poledice i prometnih nesreća imaju mnogo više posla nego inače.

Samo u Mariboru hitna je služba do subote zabilježila više od sto lomova i uganuća, što je mnogo više nego u normalnim prilikama, a slično je i u drugim mjestima.

Meteorolozi najavljuju da će se vremenske prilike početi normalizirati u drugoj polovici noći, najprije u istočnim, a onda u zapadnim krajevima zemlje, a za početak idućeg tjedna najavljuju smirivanje oborina i nešto više temperature.

Zbog povećanih oborina još danas je moguć porast vodostaja i mjestimične poplave u zapadnim krajevima i na području Ljubljane. Isto tako, prognostičari upozoravaju i na povećanu opasnost od snježnih lavina u području sjeverozapada, odnosno u Julijskim alpama.

Video iz Postojne

Sličan sadržaj