Snijeg (ipak) nije zaobišao planine ove zime

12376301_1116988371665455_7459849254499814407_n

Situacija sa snijegom ove zime nije baš i bila ružičasta, čak niti u Alpama, a tome svjedoče mnoge odgođene utrke Svjetskog skijaškog kupa. I kada se činilo da će ovu zimu obilježiti nestašica snijega, dogodio se niz graničnih ciklona koje su doslovno zatrpale Alpe.

Tako je prema podacima slovenskog ARSO-a, njihova najviša meteorološka postaja, ona na Kredarici zabilježila rekordnu visinu novog snijega u veljači – 430 cm, a zatim je zabilježila i rekordnu količinu u 30 dana – čak 610 cm snijega. Time je u zimi došla do respektabilne brojke od preko 10 metara napadalog snijega.
Jutrošnje mjerenje u 7h kaže da je na Kredarici visina snijega 420 cm, što je u odnosu na mjerenje od petka u 19h, 5 cm niže.

Zavižan je imao skromniju sezonu. Po prvi put je stigao do visine snježnog pokrivača od 1 metra i to u petak u 19 sati, a ista visina snijega izmjerena je i u subotu u 7h. Navikli smo i na bolje sezone na ovoj najvišoj hrvatskoj meteorološkoj postaji.

Osim službenih podataka, postoje i oni neslužbeni, jer mnoga područja gdje ljudi zalaze nemaju službbena mjerenja. Tako ni Učka. Gledamo je svaki dan s riječke strane i njen snježni pokrivač izgleda iz Rijeke respektabilno.
A nakon fotografije PP Učka, koju smo objavili na našoj facebook stranici, mnogi su odlučili put Učke osjetiti tu čarobnu zimsku idilu.
Prema dojavama čitatelja, na samom vrhu je prava zima s preko pola metra snijega, a u zapusima ga ima i do 2 metra. Istovremeno, čim započne spuštanje pristupnom cestom, snijeg počne naglo izostajati i potpuno nestane ili ga ima tek u tragovima.

Od zanimljivih izletišta Riječana treba svakako izdvojiti i Platak. Službenog podatka također nema, a mjerodavni nam kažu da u javnost ne iznose podatak o snijegu, jer jako varira od točke do točke. Skijalište je danas otvoreno, a čim je otvoreno, logično je da snijega ima. Hladno je i vjetrovito uz 0°C i naoblaku, ali pravim ljubiteljima snijega spomenuti uvjeti čine se savršeni, u odnosu kako Platak zna biti surov.
U svakom slučaju, valja iskoristiti vrijeme koje je povoljno za zimske aktivnosti još dok snijega ima.

Foto: PP Učka

Sličan sadržaj