Spasili pacijenticu: Nosač prevezao kola hitne pomoći po orkanskoj buri

Trajekt Nosač splitskog LNP-a, koji prometuje između Lopara i Valbiske, prevezao je u utorak po orkanskoj buri kola hitne pomoći s pacijenticom kojoj je bila potreba žurna intervencija u bolnici u Rijeci. Bio je to jedini dodir Raba s ostatkom svijeta taj dan, budući da zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu prometovali ni Rapska plovidba, koja plovi na liniji Mišnjak – Stinica, ni Jadrolinijin katamaran koji plovi na relaciji Rijeka – Rab – Novalja, niti hidroavion i helikopter.

– Poziv smo dobili oko 13 sati a oko 13.35 smo isplovili. Do Valbiske nam je trebalo oko sat i 45 minuta. Procijenili smo da možemo usprkos buri, ovaj brod to sigurno može. Ali plovidba u takvim uvjetima dolazi u obzir samo za hitne situacije. Ne i za automobile i putnike, tako da ne bismo prihvatili nikog drugog, sve da ih je i bilo, ističe šef palube broda Nosač Zvonimir Čiklić.

Nosač, koji je izgrađen 1975. godine, ima gaz od gotovo četiri metra, zbog čega je mnogo sigurniji za plov po orkanskom nevremenu.

– Događalo se ovako nešto i ranije, mi uvijek isplovimo po lošem vremenu, ako je potrebno zbog hitne intervencije. Kad nitko drugi ne ide, Nosač ide, dodaje Čiklić.

Zanimljivo je da bi Nosača na liniji Lopar – Valbiska uskoro trebao zamijeniti novi brod Krk državnog brodara Jadrolinije, koja je izabrana na natječaju. Taj brod ima znatno manji gaz, što znači da će ovakve akcije uskoro postati mnogo teže za izvesti.

– Vidjet ćemo hoće li Jadrolinija moći ploviti po ovakvoj buri. Ali, naravno da neće, rekao je Čiklić, napomenuvši da je Nosač izgrađen za nordijska područja pa se zato dobro snalazi u nepovoljnom podvelebitskom akvatoriju.

Pohvale na račun Nosača i posade linijskog nacionalnog brodara iznio je i načelnik Općine Lopar Alen Andreškić. On je nedavno, uoči donošenja odluke o koncesionaru, bio kritičan prema LNP-u i Nosaču zbog starosti i neadekvatnosti broda.

– Stanje je jednostavno takvo. Tada sam ih morao kritizirati jer nismo zadovoljni Nosačem, ali sada ih moram pohvaliti za ovakav potez. Osim toga, još jednom se pokazala opravdanost linije Lopar – Valbiska, rekao je Andreškić.

Izvor: Novi list

Sličan sadržaj