Spremite se: Novinari najavljuju meteorološki smak svijeta za vikend / Koja je prava istina?

Da smo na vašem mjestu, nakon što pročitate ovaj tekst počnite panično razmišljati o tome kako spasiti živu glavu, jer sudeći po novinarskim naslovima čeka nas vikend u stilu filma “Dan poslije sutra”.

Tko bude preživio, pričat će, a preživjet ćemo svi jer su novinari po dobrom starom običaju od muhe napravili slona, ali vjerojatno je tako kad je bitna tiraža, a ne kvaliteta informiranja. Stavite naslov tipa: “Stižu oluje i obilne kiše koje će se lediti” ili “Prava zima nam tek dolazi: Za vikend stiže snježna mećava!” i ne brinite za čitanost i prodaju, jer se svatko najviše brine za svoj život. Toliko senzacionalizma u naslovima da je to nevjerojatno. Ima li utemeljenosti?! Naravno da nema, pogledajmo!

Najavljuju se velike oluje, ledene kiše, snjegovi, temperature i do -15°C u sljedećem tjednu i slično.
Neće biti velikih oluja, snijeg je moguć do kraja tjedna u nizinama, ali ništa značajno. Gorski kotar može dobiti deblji snježni pokrivač, ali gore su ljudi već na to navikli i ništa čudno da padne 20 cm snijega. Zbog temperaturne inverzije postojat će mogućnost za ledenu kišu, ali u manjim količinama. I na kraju temperature, -15°C tijekom dana samo u najluđim novinarskim snovima.

Kako nazvati ovu pojavu gdje se silom pokušavaju prodati novine? Novinarstvo sigurno nije, jer se u novinarstvu na objektivan način moraju iznositi činjenice. Ovakvim ispadima, jer se to drugačije ne može zvati, ruši se dignitet meteorologije kao znanosti, ali i svih onih bili profesionalci ili amateri, koji na objektivan način pokušavaju prenijeti informacije o vremenu.

Pitanje je samo: Do kada tako?!

Sličan sadržaj