SVE “GORI” U TROPIMA


Od trenutne tropske aktivnosti na tropskim dijelovima svjetskih mora doslovno se vrti u glavi. Postoji nekoliko aktivnih područja.

ZAPADNI PACIFIK
Najveća i najintenzivnija aktivnost trenutno je u zapadnom Pacifiku gdje su aktivne dvije tropske oluje i jedna tropska depresija.
Sjeveroistočno od Filipina jučer se formirala tropska depresija Trami koja je brzo ojačala na tropsku oluju. Trenutno se kreće u smjeru sjeveroistoka, ali po prognozama doći će do zaokreta u putanji pa će se ovaj sustav kretati prema Tajvanu i Kini, a obali Tajvana mogao bi doći kao tajfun 1. kategorije, sredinom idućeg tjedna, a zatim oslabljen nastaviti prema Kini.
Tropska oluja Pewa nastala je na središnjem Pacifiku, ali bi glavnu ulogu mogla odigrati u zapadnom Pacifiku daleko na kopnu Japana. Još je prerano govoriti što će se događati jer je do Japana dijeli više od 4 tisuće kilometara, a trenutno se nalazi jugozapadno od Havaja, ali od ovog sustava, ako se prognoze ostvare, mogla bi nastati vrlo uzbudljiva priča.
Tropska depresija 13 nastala je jučer isto kao i tropska depresija 12, tj. današnja tropska oluja Trami, samo od “trinaestice” ne očekuju se neka uzbuđenja, a mogla bi se uskoro i raspasti.

ATLANTIK
Odlazimo sada put Atlantika, gdje je još uvijek ativna tropska depresija i nekadašnja oluja Erin koja pomalo gubi bitku sa hladnijom površinom oceana, od oko 25°C i područjem stabilnog zraka u koji je ušla. Iako se činilo da bi kao tropska oluja mogla doći čak i do Kariba, od svega čini se neće biti ništa. Zato bi nešto kiše i vjetra mogli dobiti Azori, jer je izgledno okretanje smjera prema Europi, ali samo kao obična ciklona.
Od afričke obale tek je krenuo potencijalni tropski val čije su šanse u nastanak tropskog sustava trenutno samo 10%.
Potencijala je bilo i kod poluotoka Yucatana u Meksiku, ali je sve i ostalo samo na toj riječi.

ISTOČNI PACIFIK
Pred meksičkom obalom vrti se područje sniženog tlaka zraka koje bi u idućih 5 dana moglo se značajnije razviti, a možda dobijemo i novi uragan na istočnom Pacifiku.

Sličan sadržaj