Svečano otvorena novouređena automatska meteorološka postaja u Crikvenici

Svecano-otvorena-novouredena-automatska-meteoroloska-postaja-u-Crikvenici_ca_large
Svečano je otvorena novouređena automatska meteorološka postaja u Crikvenici koja baštini tradiciju Klimatološke postaje otvorene davne 1891. godine. Vjerovali ili ne, na završetku svečanosti, nad tek otvorenom meteo postajom u susjedstvu Gradskog plivališta stidljivo se pojavilo i sunce.

I more toplije

Na otvorenje postaje došli su ravnatelj DHMZ-a i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri World Meteorological Organization (WMO) mr. Ivan Čačić, voditelj automatskih meteoroloških postaja pri DHMZ-u Zvonko Žibrat, načelnik Sektora za motrenje vremena i klime DHMZ dr. Krešo Pandžić te predstavnici izvođača radova Tritonel d.o.o.

Ravnatelj DHMZ-a mr. Čačić je na temperaturi od 14 stupnjeva i laganoj buri koja je nosila osjećaj hladnoće istaknuo da osjeća ponos te iskazao zahvalnost građanima Crikvenice bez kojih se postaja ne bi sačuvala. Prvi čovjek DHMZ-a je poručio da su podaci koji se dobivaju na postaji dokaz mijenja li se klima ili ne te da su podaci nacionalnog blago koje se ne može kupiti u Londonu ili Bruxellessu. Ravnatelj DHMZ-a mr. Čačić je kroz šalu podsjetio da je odnedavno i more u Crikvenici toplije aludiravši na premještanje bove s hladnog ušća Dubračine na adekvatniju lokaciju. Ljetos se pokazivala realna temperatura mora u Crikvenici, u prosjeku za tri stupnja viša u odnosu na mjerenja na ušću Dubračine.

Postaju je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Crikvenice Veselko Mutavgjić uz asistenciju ravnatelja Čačića. Direktorica TZ Grada Crikvenice je zahvalila motriteljici Anđelki Radil koja tri puta dnevno u isto vrijeme »skida« podatke s postaje, a građani Crikvenice zahvalili su cvijećem direktorici GKTD »Murvice« Sonji Polonijo na angažmanu oko postavljanja nove automatske meteorološke postaje. Pod postajom koja se nalazi desetak medata od drvoreda palmi na maloj paladi recitirala su i djeca iz vrtića »Radost«. Nova postaja je sofisticirana »igračka«, no pažnja se poklonila i sunčanom satu u susjedstvu koji napokon pokazuje točno vrijeme. U zadnje vrijeme se i nije naradio obzirom da se sunce uglavnom skrivalo.

Nadzor u Zagrebu

Prva automatska meteorološka postaja u Crikvenici otvorena je 1985. godine u krugu lječilišta Thalassotherapije na inicijativu dr. Stanka Jurdane te u suradnji s DHMZ-om. Osim za potrebe lječilišta, postaja je služila Gradu kao i DHMZ-u koji je djelomično održavao mjerni sustav u Crikvenici. Podatke je »skidao« Smiljko Car. Prije 12 godina Grad Crikvenica u suradnji s DHMZ-om pokreće izgradnju automatske meteorološke postaje pokraj gradskog plivališta koja počinje sa radom godinu kasnije. Posljednje četiri godine, uslijed tehničke zastarjelosti, postaja je izvan funkcije.

Prošle godine »Murvica«, uz pomoć DHMZ-a, osobito voditelja automatskih meteoroloških postaja Žibrata, počinje uređivati automatske meteorološke postaje.
Sve mjerne komponente, osim mjerača temperature mora, nalaze se u meteorološkom krugu. Podaci mjerenja telefonski se prenose u središnjicu DHMZ-a u Zagrebu koji dalje obavlja nadzor na radom mjernog sustava te verifikaciju podataka mjerenja. Prikupljeni podaci mjerenja iz Crikvenice dostupni su medijima i javnosti. Uskoro bi podaci o temperaturi mogli biti vidljivi i na Trgu Stjepana Radića. Na hotelu »International« planira se postaviti displej s temperaturom. Crikvenica ne bi bila turistički grad bez izuzetno pogodne klime pa bi bio i red da turisti znaju koliko ih celzijusovaca grije.

Tekst i foto: Novi List

Sličan sadržaj