Tajanstveni krater koji se pojavio u Sibiru može imati veze s globalnim zatopljenjem (VIDEO)

siberia veliki krater 95430901

Ruski znanstvenici i dužnosnici trenutno istražuju ogromnu rupu koja se tajanstveno otvorila u tlu u sjevernom Sibiru te pokušavaju doći do zaključka što ga je uzrokovalo, a jedan znanstvenik vjeruje da to može biti posljedica globalnog zatopljenja.

Ova velika rupa prvo je iz zraka procijenjena na između 50 do 100 metara širine, nastala prije oko 2 godine, u smrznutom tlu sjevernog Sibira zvanog Yamal, lokalnom stanovništvu poznatog kao “kraj svijeta.” Ta iznenadna pojava bila je potpuni misterij sve do sada, kada se ekspedicija zaputila na to područje kako bi istražila.

Pojave poput ove nisu novitet u Yamalu. Ovo se dogodilo prošle godine, kao i prije dvije godine. Zemlja i led ponašaju se nepredvidivo. Prema nekim izjavama, ovo se događa iznova i iznova te nema opasnosti.

Izgled duboke rupe uzrokovao je spekulacije kako je njeno podrijetlo izvanzemaljsko, kao što je udar meteora ili čak mogućnost pada svemirskog broda. Međutim znanstvenici su usredotočeni na “zemaljski” uzrok.

Glasnogovornik Yamala je izjavio da ovo definitivno nije posljedica udara meteora.

Geolog dr. Chris Fogwil, ima jedno moguće objašnjenje za ovaj slučaj. “Zacijelo, na temelju slika koje sam vidio, izgleda kao periglacijalna stvar, moguće urušeni “pingo.”” Pingo je veliko brdo koje se stvara na smrznutom tlu, led se gomila kao jezgre pod zemljom i raste sto je više u doticaju s vodom, te potiskuje okolno tlo tako formirajući brdo. Ako se led otopi, “pingo” kolapsira u rupu, formirajući krater.

Međutim, postoji i drugo objašnjenje. Zbog velikih nalazišta plina u regiji, a Bovanenkovo plinsko polje udaljeno samo 30 kilometara je jedno od njih, postoji i mišljenje da je krater nastao kao rezultat podzemne eksplozije. Eksplozija je nastala od kombinacije plina, pijeska, leda i soli unutar zemlje. Alarmantno topljenje trajno smrznutog tla uslijed globalnog zatopljenja, uzrokovalo je puštanje plina koje je dovelo do efekta eksplozije čepa boce šampanjca.

Prema najnovijim vijestima procjenjuje se da je krater 30 metara širok, s time da je vanjski dio ruba kratera 60 metara širine i oko 50 do 70 metara dubine.

Video ispod (sve na ruskom), prikazuje istraživače kako započinju istragu, uključujući spuštanje kamere na dno kratera koje je očigledno ispunjeno blatnom vodom. Andrey Plekhanov koji se u videu pojavljuje u zelenoj jakni, nikada nije vidio, niti čuo ništa poput ovoga. Izjavio je da se najvjerojatnije nešto napuhnulo i puklo na površini. To nije misterij, samo prirodni fenomen povezan sa unutarnjim pritiskom i mogućim promjenama temperature, izjavio je.

VIDEO 1 (na ruskom):

VIDEO 2:

Sličan sadržaj