Tajfun Haima pogodio Filipine, poginulo najmanje 5 osoba

AP Photo/Aaron Favila
AP Photo/Aaron Favila

Tajfun Haima pogodio je sjever Filipina u noći sa srijede na četvrtak po lokalnom vremenu. Prema posljednjim saznanjima počinio je znatnu materijalnu štetu, a od posljedica njegovog prolaska poginulo je najmanje 5 osoba.

Vjetar s udarima od 310 km/h nosio je sve pred sobom, a došlo je do potpunog obustavljanja bilo kakvog obilka prometovanja sjeverom zemlje. Palo je mjestimice i preko 600 mm kiše koja je urokovala poplave i odrone, dok je oluja na obali prouzrokovale valove i 5 metara visine.

Na kopno je ušao snagom tajfuna 4. kategorije stalne brzine vjetra od 226 km/h, a trenutno se nalazi na putu za Kinu, oslabljen na tajfun 2. kategorije. Time opasnost za Kinu nipošto nije prošla, dok će se na Filipinima tijekom četvrtka naglo poboljšavati vremenska slika.

Nekadašnji supertajfun 5. kategorije, koji je još u utorak navečer imao stalnu brzinu vjetra od 269 km/h, što je i bila najveća njegova brzina, tako je postao najjačim tajfunom na Filipinima u posljednjih nekoliko godina, vjerojatno odmah nakon supertajfuna Haiyan iz 2013. godine, koji je s lica zemlje izbrisao cijele gradove, a pri čemu je poginulo 6340 ljudi.

Sličan sadržaj