Nije “uspio”: Rujan 2016. nije najtopliji u povijesti mjerenja na globalnoj razini

Odstupanje globalne temperature u rujnu 2016.; NOAA
Odstupanje globalne temperature u rujnu 2016.; NOAA

Rujan 2016. “tek” je drugi najtopliji mjesec u na Zemlji, u povijesti mjerenja, objavila je u srijedu američka Nacionalna agencija za atmosferu i ocean (NOAA). Uspoređujući sa svojom bazom, došli su do zaključka da je za 0.89°C bio topliji od prosjeka za 20. stoljeće, ali i samo 0.04°C hladniji od svog prethodnika, koji ima status najtoplijeg rujna u povijesti mjerenja.

S njima se ne slaže NASA, prema čijim je satelitskim mjerenjima ovaj rujan ipak bio najtopliji u povijesti i to za 0.01°C. Kako se većinom u našim javljanjima osvrćemo na NOAA-ine, a ne NASA-ine izvještaje, dat ćemo za pravo i ovaj put NOAA-i te vjerovati da rujan 2016. ipak nije najtopliji na Zemlji, od 1880. godine.

Time je rujan 2016. prekinuo nevjerojatan niz rekordnih mjeseci, nanizalo ih se čak 16. Pogađate, i to se nikada nije dogodilo u povijesti mjerenja.
Temperatura oceana u rujnu 2016. bila je za 0.04°C hladnija od rekordnog prošlogodišnjeg rujna, ali je temperatura kopna bila za 0.11°C veća od rekordnog prošlogodišnjeg rujna, što znači da je u tom segmentu ipak došlo do obaranja rekorda. S obzirom da većinu Zemljine površine čine oceani, razumljiv je stoga i razlog zbog čega je rujan ostao bez rekorda.

Niz mjeseci od siječnja do rujna 2016. zbog velikog utjecaja El Nina, čiji je kraj proglašen u lipnju, odstupao je od prosjeka za 20. stoljeće 0.78°C te 0.08°C od prijašnjeg rekorda iz 2015. godine.
Od sada do prosinca temperature bi trebale pasti nezamislivim tempom kako bi se spriječilo proglašenje 2016. godine kao najtoplije u povijesti mjerenja, a šanse za to su manje od 1%.

Odstupanje globalnih temperatura po godinama; Izvor:NOAA

Sličan sadržaj