Tajfun Neoguri u naglom jačanju

wp201414

U četvrtak se nešto južnije od pacifičkog otoka Guam, koji se nalazi u Mikroneziji, formirao tropski sustav koji je ubrzo prerastao u tropsku oluju pod imenom Neoguri. Već u petak navečer Neoguri je dobio status tajfuna 1. kategorije.

S obzirom na vrlo visoku površinsku temp. oceana i slabe visinske vjetrove, uvjeti za njegovo jačanje su vrlo povoljni, tako da je od tajfuna 1. kategorije nastao snažan tajfun s jakim vjetrom i do čak 218 km/h. To bi u prijevodu značilo da je tajfun u relativno kratkom vremenskom periodu, od 1. kategorije, došao do 4. kategorije. Njegovo jačanje bi se trebalo nastaviti, pa se očekuje da će kroz idućih dan-dva nastati supertajfun 5. kategorije, s prosječnom brzinom od čak 278 km/h.

Što se tiče same kretnje Neogurija, on se kreće prema sjeverozapadu prema južnim otocima Japana. U utorak ujutro bi trebao pogoditi otok Okinawu, s vrlo snažnim vjetrom. Ako se ostvare prognoze, supertajfun će direktno pogoditi i otok Kyushu, gdje se očekuje u noći od utorka na srijedu. Izgledne su obilne kiše, vjetrovi prosječne brzine 220 km/h i podizanje mora, što bi sve skupa moglo počiniti veliku štetu.

Naslovna: putanja tajfuna Neoguri i prognoza njegovog intenziteta

Sličan sadržaj