Tropska oluja Erika pogodila Karibe / Poginule najmanje 4 osobe

Clipboard01

Tropska oluja Erika došla je do Kariba donoseći obilnu kišu i vjetar, a prema posljednjim saznanjima u Dominikanskoj Republici poginule su najmanje 4 osobe, nestalo ih je namanje 30. Obilne oborine dovele su do poplava i klizišta. Obilnom kišom pogođene su i druge zemlje poput Djevičanskih otoka, Haitija i Portorika. Palo je i do 250 mm oborine.
Prema posljednjem izvješću, Erika je slaba tropska oluja koja se kreće između Jamajke i Kube, a upravo je Kuba ta preko koje će cijeli sustav prijeći, iako se očekuje slabljenje na tropsku depresiju.
Ono što je zanimljivo za istaknuti je svakako činjenica da će prolaskom Kube Erika jačati onovno na tropsku oluju, a možda čak i uragan 1. kategorije te nastaviti svoj put prema kopnu SAD-a, gdje se očekuje sredinom idućeg tjedna.
Zbog toga je na Floridi već sada proglašeno izvanredno stanje.

Na istočnom Pacifiku odvija se prava meksička sapunica. Ignacio i Jimena “par” su koji nakon tropske oluje Kilo prijeti Havajima.
Ignacio je uragan 1. kategorije na granici snažnog uragana 2. kategorije i kreće se u smjeru Havaja od kojih je udaljen oko 1000 km. Prognoze navode da će otočje biti okrznuto rubom, ali kiša i vjetar neće izostati na ionako, obilnim oborinama pogođenim otocima.
Jimena je još opasnija, ali i udaljenija od Havaja. Radi se o sustavu 4. kategorije, na granici 5. kategorije koju će prema prognozama doseći već idućih sati. Prognoze je također navode prema Havajima, ali bi s napredovanjem prema sjeverozapadu trebala i slabiti.
Nije neuobičajeno za Havaje da za El Nino godina dobiju ekstremne količine kiše. Grad Hilo tijekom kolovoza je dobio preko 430 mm kiše. Puno poznatiji Honolulu u kolovozu je dobio gotovo 200 mm kiše, 14 puta više od prosjeka.

Ni pored spomenuta dva uragana, nije prestala aktivnost oko Havaja. Još uvijek je aktivan uragan Kilo koji je ionako donio obilni kišu otocima, iako nije išao na samo kopno. Na sreću po stanovništvo, bilo bi previše da je i Kilo krenuo prema kopnu poput Ignacija i Jimene te se on udaljio od Havaja, a prognoze vide i nova jačanja, čak i na 3. kategoriju.
U tropima je sve moguće pa se tako ne može isključiti niti mogućnost da Kilo zaprijeti i lokacijama zapadnog Pacifika, ostane li njegova aktivnost intenzivna.

Izvor:Twitter

Sličan sadržaj