U ovo doba 2003. godine ljetne vrućine zahvatile Hrvatsku

indeksiraj

Slijedom brojnih upita naših čitatelja, koji nezadovoljni vremenom komentiraju kako je bilo i toplijih dana 7. svibnja u ovom stoljeću, zakopali smo se malo u arhivu i došli do 2003. godine.

Bio je to dan pravih ljetnih vrućina. Na istoku zemlje, u Osijeku, Gradištu i Slavonskom brodu, mjereno je i do 33°C. Vruće je bilo i u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, gdje se živa u termometru popela do 32°C.
Na moru je temperatura rasla i do 32°C, a Zavižan je tog dana mjerio 19°C.
Što se PGŽ tiče, najtoplije je bilo u Rabu sa 29°C, Rijeka i Mali Lošinj mjerili su 28°C, a zanimljivo, vrlo toplih 27°C izmjereno je u Pargu kod Čabra.
Radilo se o valu vrućina koji je trajao od 5. do 13. svibnja 2003. godine, a najviša dnevna temperatura za trajanja tih vrućina lokalno je prelazila i 35°C.

Osim te 2003. godine, u ovom stoljeću više nije zabilježen slučaj ovako visokih temperatura na 7. svibnja. Možemo eventualno izdvojiti 2007. godinu, kada se u Hrvatskoj temperatura penjala i do 27°C, ali je to neusporedivo sa 2003. godinom.

Ako bismo gledali nekakav prosjek, temperatura 7. svibnja proteklih godina uglavnom je bila vrlo izjednačena i u najtoplijoj varijanti kretala se uglavnom oko 20°C, tako da ne možemo reći da trenutno vrijeme nije uobičajeno za ovaj dio godine. Više onu vrućinu iz 2003. godine možemo nazvati tim pridjevom.

Sličan sadržaj