Vakula: Bablje ljeto je gotovo, ali nastavlja se topli listopad


U skladu s prognozama, u zapadnim je krajevima Hrvatske već počelo novo kišno razdoblje, pri čemu je već ponegdje bilo i obilnije kiše.

Prema trenutačno raspoloživim podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a (www.meteo.hr), najviše je kiše od jučer do danas u 14 sati palo u Omišlju, na riječkoj zračnoj luci – 73 litre po četvornome metru, pri čemu od jučer u 20 sati do jutros u 8 sati 45 litara, a od 8 do 14 sati još 28. Zanimljivo je primijetiti kako je bila riječ o lokalno izraženijim pljuskovima, vidljivima i na radarskim slikama radarskih centara u Osijeku i na Bilogori, pokraj Pitomače, jer je u nedalekoj Rijeci i Senju palo “samo” 10 litara, a na Rabu malo više od 1 litre. Sličnih je pojava bilo i u Gorskome kotaru i Lici, primjerice, u Ogulinu su izmjerene 22 litre, a u Otočcu ni kap, a kratkotrajne mjestimične slabe kiše bilo je i u središnjoj Hrvatskoj, pa i ponegdje u Dalmaciji.

Kišno će se razdoblje nastaviti sve do subote ujutro, i proširiti na gotovo cijelu Hrvatsku. Pritom će mjestimice ponovno biti obilnije kiše, i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, posebice na širem riječkome području, za koje su stručnjaci DHMZ-a u sustavu MeteoAlarm (www.meteoalarm.eu) za sutra izdali narančasto upozorenje, što znači da meteorološki uvjeti mogu izazvati štetu.

Uz padanje kiše, “padat” će i temperatura, pa od sutra do kraja tjedna više neće biti vrijednosti poput prošlodnevnih i današnjih, ponegdje i oko 28C.

No, niz iznadprosječno toplih dana, u mnogim mjestima, posebice središnje i istočne Hrvatske, i rekordno topao za ovaj dio listopada – nastavit će se!

Izvor: HRT/ Zoran Vakula / Meteo kutak HRT-a

Sličan sadržaj