Vatrogasci u Prugovu spriječili širenje požara prema kućama, na Korčuli bi moglo biti opasno ako zapuše

pozarkorcula3
Jučer oko 17 sati na 4 lokacije diljem zemlje buknula su 4 požara. Jedan južno od Buja u Istri, te dva u Splitsko dalmatinskoj županiji (Plano, Prugovo) i ti su svi pod kontrolom. Još gori na području Smokvice na otoku Korčuli. Na Korčuli je vatrena stihija zahvatila nisko raslinje i borovu šumu, izvijestio je za Media servis o stanju na terenu glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

“Požar je zahvatio oko 200 ha, na području Korčule trenutačno gase 3 Canadaira i 90 vatrogasaca je na terenu. Radi se o dosta nepristupačnom požaru i gustoj borovoj šumi. Moram istaknuti da nema ugroze za ljude ili kuće ili nekakva materijalna dobra”, rekao je Tucaković. Vjetra nema, pa se nada da će prije podneva i dizanja maestrala uspjeti požar staviti pod kontrolu.

No, ukoliko vjetar zapuše moglo bi biti opasno. Kažu nam tako načelnik i mještani. Načelnik Lenko Salečić za Index je kazao kako zasad nema opasnosti, no ako počne puhati vjetar opasnost od požara prijeti i kućama i nasadima. Tko zna što će biti popodne, kazali su nam i mještani dodajući kako vjetar može početi puhati svakog trena i ugroziti i ljude i njihove maslinike i vinovu lozu.

Načelnik nam je potvrdio da je trenutno najteža situacija na južnom dijelu otoka

Uzroci požara nisu poznati, ali neslužbeno se doznaje da je do ovoga na Korčuli došao jer je netko palio smetlište, na Planome je navodno krenulo od pruge, a u Prugovu i Istru je radi se o neodgovornom ponašanju građana.

Split: Dva požara zahvatila 370 hektara površine

U požarima na predjelu Križnjaka iznad Trogira, te na obroncima kozjaka kod naselja Prugova sjeverno od Splita u noći sa subote na nedjelju opožareno je oko 370 hektara trave, niskog raslinja i borove šume, a vatrogasci u nedjelju od jutarnjih sati na terenu saniraju požare i sprječavaju njihovo širenje.

“Oko 40 vatrogasaca s devet vatrogasnih vozila i u nedjelju je na požarištu na predjelu Križnjaka iznad Trogira i saniraju požar u kojem je izgorjelo oko 170 hektara površine te sprječavaju njegovo eventualno širenje”, rekao je za Hinu zamjenik zapovjednika DVD Kaštela Špiro Radonić.

U požaru kod Prugova, sjeverno od Splita, koji je buknuo u subotu u predvečernjim satima, tijekom noći izgorjelo je 200 hektara površine niskog raslinja i borove šume, a danas je od jutarnjih sati dvadesetak vatrogasaca angažirano na saniranju tog požarišta, doznaje se od predsjednika DVD-a Klis Miroslava Bobana.

“Vatrena stihija se nekoliko puta usmjeravala prema kućama u naselju Prugovo ali su vatrogasci uspjeli zaustaviti njezino širenje na područje tog naselja”, rekao je Boban.

Izvor: Media servis, Hina

Sličan sadržaj