Vremeplov: Što je bilo 17.12.2010.?

Tko se još ne sjeća obilnijeg snijega u najnovijoj riječkoj povijesti, koji je dijelovima Rijeke donio 30 cm snijega, te ujedno i blokadu gradskih prometnica, nevolje i velike poteškoće u prometu, ali sigurno je, i mnogima neizmjernu radost.
16. prosinca 2011. imajući u vidu, zadnje prognostičke materijale, najavili smo vrijeme nadolazećeg dana, no situacija nije bila nimalo laka za prognoziranje.
Ciklonu su modeli smjestili previše sjeverno, pa je zbog toga bio nešto izraženiji dotok topline, što je umanjivalo šansu za snijeg na Kvarneru, dok Gorski kotar nije imao brige.

Ipak imajući u vidu, da je riječko područje dosta uvučeno u kopno, te samim time i zaštićeno od dotoka juga i topline, računali smo na mogućnost da će snijega ipak biti. Prilično optimistično, ali ne i nerealno, napravili smo procjenu visine snijega na oko 30 cm, jer je temperatura tog 16. prosinca bila zadovoljavajuća i vrlo obećavajuća, a u noći na 17. još se trebalo i razvedriti. Upravo se slično dogodilo.

Kažemo slično, jer hladnoća nije izostala, ali je naoblaka zakasnila i sve stavila pod veliki znak pitanja. Jutarnje temperature, spustile su se u debeli minus, pa je tako Platak mjerio -18, Čavle -13, Klana -11, Rijeka -7. Po temperaturi odlično odvijanje događaja, ali ne i po dolasku naoblake, pa je tako sunce vrlo brzo smanjilo “zalihu” minusa. U Rijeci, temperatura je ušla i u pozitivu.
Baš nekako s pozitivnom temperaturom, naoblaka se povećala, temperatura počela stagnirati, a zatim i opadati, čime su ipak porasle šanse da Rijeka vidi taj snijeg.

Negdje iza 14h počele su prve slabe oborine, odmah u obliku snijega, dok je južnije od Rijeke uglavnom padala kiša. S odmicanjem poslijepodneva i jačanjem ciklone, oborine su naglo pojačale, pa je vrlo brzo snijeg stvorio i prve poteškoće u prometu, naročito jer je to bilo vrijeme povratka s posla.
Do večeri, Rijeka se pristojno zabijelila, a još je idiličnije bilo u višim dijelovima iznad 200 m, gdje palo i 30 – ak cm snijega.

Iako je bio očekivan, snijeg je Rijeku opet iznenadio. Nastao je totalni kolaps u prometu. Pod težinom snijega urušio se i šator klizališta na gatu Karoline Riječke.

Istovremeno, na području Novog Vinodolskog, s dotokom juga uglavnom je padala kiša, a snijega je bilo i na Lošinju.
Jugo je kasno navečer ipak nekako došlo do Rijeke, te je snijeg prešao u kišu, a zatim su i oborine oslabjele.
Na kraju je jugo uvelike poštedjelo Rijeku, što je i rezultiralo obilnim snježnim oborinama.
17. prosinca u 19h službena postaja u Rijeci, na Kozali mjerila je 13 cm, Mali Lošinj 5 cm, a u Pargu je pao samo 1 cm novog snijega.

 

 

Foto: Moja Rijeka, lokalpatriot, Novi list, cro info.net, Rijeka danas

Sličan sadržaj