Vremeplov: Što je bilo 17.12.2011.?

Sve je počelo s nastajanjem ciklone u sjevernom Jadranu, s kojom je tlak u samo 24h pao i za 30 hPa. Zbog ovako duboke ciklone, bilo je jakog i olujnog vjetra, koji je stvarao velike valove, a i sama razina mora bila je povišena. Primjerice, u Dubrovniku, valovi su prebacivali i Dubrovačke zidine, a vjetar je u Karlovcu, počinio veću materijalnu štetu.
Krajnjem sjeveru Hrvatske, približila se hladna fronta, praćena jakim sjevercem, s kojom je temperatura naglo pala, a a s padom temperature, počeo je i snijeg. Zahlađenje sa snijegom brzo se proširilo na središnju Hrvatsku i Gorski kotar, a negdje oko 5h, fronta je počela djelovati na vrijeme i na obali.
Pri samom prolasku fronte, vladala je prilična konfuzija vezano za vrstu oborina i nadmorsku visinu. Tako je primjerice u centru Rijeke, padala susnježica, na višim dijelovima zapada Rijeke i prolazno snijeg, dok je do visine od 500 m, na Učki padala kiša. U Munama i Klani, palo je i nekoliko cm snijega, kojeg je temperatura iznad nule, tijekom dana brzo topila. Zabilježena je i pojava rijetke, ali intenzivne grmljavine.
Dan poslije, nestabilno je bilo na istarskom području, oko Poreča, gdje su zabilježene i 3 pijavice, te u Dalmaciji, preko koje se fronta premještala, donoseći snijeg unutrašnjosti, a uz obalu kišu i pad temperature zraka.
Najviše snijega palo je na Platku i u Pargu, oko 30 cm, zabijelili su se i Sljeme sa 16, te Zavižan sa 12 cm. Na ostalim mjernim postajama, posebno onima u unutrašnjosti, palo je do 10 cm snijega, koji se sa zatopljenjem brzo topio.

 


Tršće, Gorski kotar, foto: Ivica Škondro

 

Sličan sadržaj