Zabrinjavajuća studija | Baštini s popisa UNESCO-a prijeti potop

Ilustracija, bazilika u Akvileji

Venecija, bazilika u Akvileji, Tir ili Efez, mjesta na Mediteranu s popisa svjetske baštine, ugrožena su rastom razine mora, navodi se u studiju objavljenoj u utorak u Nature communications. Studija koju su izradili znanstvenici sa sveučilišta Kiel u Njemačkoj i Southampton u Engleskoj, sadrži indeks kulturnog blaga po stupnju ugroženosti zbog klimatskih promjena koje im prijete do kraja stoljeća.

Prema tom indeksu Venecija i njezina laguna, zatim renesansni grad Ferrara, renesansni gradić i bazilika patrijarha Poponea u Akvileji u Italiji na vrhu su popisa. Smještena su na mjestima gdje je osobito velika prijetnja rasta razine voda Jadranskog mora, navodi se u priopćenju sveučilišta Southampton.

Venecija tone u lagunu 10 centimetara svakog stoljeća zbog rasta razine mora “što je posljedica progresije delte i slijeganja sedimenata”, upozorio je UNESCO (UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu). U 20. stoljeću, Venecija je izgubila dodatnih 10 do 13 centimetara zbog industrije koja je iskorištavala podzemne vode.

Arheološki ostaci grada Tira u Libanonu, cjelokupno arheološko nalazište Tarragone u Španjolskoj kao i Efeza u Turskoj najugroženiji su zbog erozije obale. Prema toj studiji, potapanje prijeti 37 mjesta na Sredozemlju, a erozija 42. Do kraja stoljeća, navodi se dalje u studiji, samo dva mjesta na Sredozemlju, a to su Medina u Tunisu i arheološki kompleks Ksant Letoon u Turskoj, izbjeći će prijetnji potapanja ili erozije.

Popis svih lokacija s popisa svjetske baštine koje su ugrožene zbog rasta razine mora naveden je u časopisu Nature communications. (HINA)

Sličan sadržaj