Zatišje pred buru, a uz nju stiže i konkretniji snijeg Gorskom kotaru

gfsopeu06_0_1

Na sinoptičkoj slici Europe priloženoj iznad, vidljivo je da se naši krajevi nalaze i dalje pod utjecajem polja nestabilnog i hladnijeg zraka, a pripadajuća ciklona koja je tijekom noći na srijedu donijela nešto snijega gorju, odmiče dalje na jugoistok Europe.

Za njom je ostala prolazna vedrina, ali nadolazeća koprenasta (cirusna) naoblaka najavljuje nova događanja. Sa zapada pristiže veća količina naoblake povezana s djelovanjem cikloni sa sjeverozapada Europe, tako da se potpuno naoblačenje očekuje već u poslijepodnevnim satima, a na prve oborine ipak valja pričekati prve sate četvrtka.

Prvi dio četvrtka obilježit će promjenjivo i nestabilno vrijeme. Kiša će padati na Kvarneru, a u gorju susnježica i snijeg, ponegdje i kiša. Poslijepodne će posvuda doći do prolaznog kidanja naoblake, ali već u noći na petak oblaci se vraćaju.

Nova količina vlažnog, nestabilnog i hladnijeg zraka stići će ponovno i do našeg područja. Ovaj put se očekuju lokalno i obilnije oborine. Na Kvarneru će padati kiša, lokalno i uz izraženije pljuskove s grmljavinom, dok će u Gorskom kotaru u početku padati kiša, zatim susnježica, a s dovoljnim zahladnjenjem po visini, do večeri će okrenuti i na snijeg.
Pritom, valja svakako istaknuti mogućnost za mjestimice obilnije snježne oborine, u periodu od petka navečer do subote ujutro. U ovom naletu zabijelit će se i Učka i Ćićarija.

U petak će na Kvarneru ojačati bura te biti jaka do olujna, a prije toga će biti prolazno jakog juga, dok će u gorju puhati umjeren do jak sjeveroistočnjak, u toplijem dijelu dana jugozapadnjak.

Smirivanje vremena uz djelomično razvedravanje očekuje se tijekom subote, a vjetar će oslabjeti. Nakon hladnog petka, subota će po ugođaju biti osjetno toplija, iako temperature neće previše rasti.

U nedjelju povratak povećane naoblake i potencijalna najava kišnog početka tjedna.

Sličan sadržaj