ZBOG RASTA RAZINE CO2 IMA SVE VIŠE VEGETACIJE U PUSTINJAMA

Znanstvenici vjeruju da zbog rasta ugljikova dioksida u nekim dijelovima svijeta ubrzano raste vegetacija. Nakon što su proučavali satelitske snimke od 1982. do 2010. godine, otkrili su kako je u nekim od najsuših dijelova planeta zabilježen značajan rast vegetacije, a posebno se misli na dijelove Afrike, jugozapadni dio Sjeverne Amerike i Australiju.
Između 1982. i 2010. količina CO2 porasla je za 14 posto, a u tim područjima je u to vrijeme bilo i 11 posto više vegetacije. Njihov računalni model predviđao je rast od 5 do 10 posto, no nakon što su uračunali podatke za padaline dobili su 11 posto što je odgovaralo satelitskim snimkama. Ugljikov dioksid djeluje kao izolator i utječe na rast temperature, ali je ključan i za rast biljaka.
Sateliti su odlični za otkrivanje promjena u pokrivenosti nekog područja lišćem i u suhim, toplim krajevima taj se učinak CO2 najviše očekuje – rekao je Randall Donohue koji je vodio istraživanje, prenosi Daily Mail.
Mnoga istraživanja pokazivala su povećanje vegetacije na globalnoj razini te se nagađalo koji su razlozi toga. Donohue kaže kako se to dosad povezivalo s očitim klimatskim promjenama, poput rasta temperature u hladnijim krajevima ili povećanja padalina u sušim krajevima. Nagađalo se i o utjecaju CO2, ali ga je bilo teško dokazati.
Dok neka područja mogu zabilježiti rast bilja povezan s rastom CO2, u drugim dijelovima to ne mora biti slučaj. Primjerice, prašume već imaju veliku pokrivenost lišćem. Zbog toga je i malo vjerojatno da će se rastom razine CO2 ona povećati. S ovim rastom zelenila moguće je i da će se na određenom području promijeniti sastav biljaka.
Drveća dolaze na travnata područja i to bi moglo biti povezano s učinkom CO2 – kaže Donohue i dodaje da bi stabla s dubokim korijenjem zbog rasta razine CO2 mogla više profitirati od travnatih površina.

Tekst: 24 sata

Sličan sadržaj