ZNANSTVENICI OTKRILI UZROK RAZORNOG TSUNAMIJA U JAPANU 2011. GODINE


11. ožujka 2011. godine razoran potres magnitude 9 stupnjeva po Richteru, pogodio je Japan. Ostavio je velike posljedice ne samo u Japanu, nego čak i po Zemljinu os, a vrhunac njegove devastacije bio je tsunami visok 7 metara. Od potresa i tsunamija poginulo je blizu 16 tisuća ljudi.
Tsunami je ispao veći nego su znanstvenici predvidjeli, a tek danas misle da znaju zbog čega je to bilo tako.

Tsunami je uzrokovan tankim i skliskim slojem, vlažne gline između dviju tektonskih ploča uz obalu Japana. Upravo ta glina između tektonskih ploča, dovela je do toga da ploče velikom brzinom kliznu jedna pored druge, što je uzrokovalo golemi tsunami.

Prošlog prosinca, 27 znanstvenika iz 10 zemalja, provelo je 50 dana podvodnog bušenja u blizini potresa, ne bi li na uzorcima stijena i sedimenta proveli analizu kojom bi našli tragove prijašnjih potresa.

Ono što su pronašli ih je iznenadilo. Radilo se upravo o skliskom i tankom sloju gline, dovoljnom da ubrza bilo kakve dodire među tektonskim pločama.
Smatraju da pronađeno neće dodatno pojačati potresnu aktivnost, ali bi moglo u budućnosti dovesti do još razornih tsunamija.
Izrazili su i zabrinutost da je glinom, u području dodira tektonskih ploča, obložen i veći dio sjeverozapadnog Pacifika, šo bi moglo značiti da će taj diou budućnosti biti podložan nastanku tsunamija.

Sličan sadržaj