22. travnja – Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje je manifestacija kojom se želi skrenuti pozornost svjetske javnosti na opasnosti koje prijete Zemlji zbog mnogobrojnih ekoloških problema. Prvi puta je obilježen 22. travnja 1970. godine kada je 20 milijuna Amerikanaca diljem SAD-a demonstriralo za zdraviji i održivi okoliš. Taj datum smatra se zaslužnim za pokretanje suvremenog globalnog pokreta za zaštitu okoliša kakvog poznajemo danas.

Na taj dan se već tradicionalno organiziraju različite ekološke akcije koje imaju za cilj poticanje odgovornog ponašanja, uključivanje u zaštitu prirode i ekološko osvješćivanje svjetske javnosti. Ove godine, tema Dana planeta Zemlje je “Okolišna i klimatska pismenost”.

Edukacijom se postiže najbolja podloga za napredak u smjeru veće osviještenosti i boljeg znanja o klimatskim promjenama i njihovoj nepredvidljivoj prijetnji našem planetu. Iz tog razloga moramo ohrabriti sve koji imaju znanja o ovom velikom problemu da krenu u akciju prenošenja tog znanja na buduće naraštaje, a u svrhu obrane okoliša od štetnog utjecaja klimatskih promjena.

Ove godine, organizacija “Earth day” pokreće globalnu kampanju edukacije i širenja znanja o utjecaju klimatskih promjena koja će trajati do Dana planeta Zemlje 2020., što će ujedno biti i 50-ta godišnjica obilježavanja tog dana. U tu svrhu pripremili su brojne edukativne materijale koji se besplatno mogu preuzeti s njihovih službenih mrežnih stranica. Materijali su namijenjeni svim sferama društva i prilagođeni za razne dobne skupine. Tako na primjer imaju edukativne materijale za osnovne i srednje škole, akademsku zajednicu, itd. Također, izradili su i materijale za jedinice lokalne samouprave.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Točno u podne na riječkom Korzu održan je OM flash mob za planetu Zemlju, odnosno petominutno pjevanje tijekom kojeg se širi vibracija OM, s ciljem da se uz pomoć iscjeljujućeg zvuka donese mir i harmonija kako sebi, tako i čovječanstvu te čitavoj planeti Zemlji.

U sklopu ovogodišnjih manifestacija obilježavanja Dana planete Zemlje širom svijeta posebna pozornost je posvećena sudjelovanju javnosti u odlučivanju o strategijama procjene utjecaja, izdavanju integriranih dozvola, problematici razvoja “klimatske pismenosti” i većeg sudjelovanja žena u ekološkim naporima (princip rodne ravnopravnosti). Kao i prethodnih godina, i ove godine Dan planeta Zemlje posvećen je jedinstvenim problemima i izazovima sadašnjeg vremena, u kojem se obrazovanje stavlja kao važan segment i osnova za napredak.

U Hrvatskoj je danas održana najveća ekološka nacionalna kampanja “Zelena čistka – Jedan dan za čisti okoliš”, koja je šesti put okupila volontere iz svih dijelova Hrvatske u čišćenju divljih odlagališta otpada.

Hrvatski Crveni križ (HCK) ove godine nastavlja s provođenjem ekološkog projekta “Crveni križ u plavom okviru” kojemu je cilj podizanje svjesnosti o važnosti očuvanja prirodnih ljepota Hrvatske koje su jedan od ključnih elemenata uspješnog turizma. Prva HCK ekološka akcija održana je u Splitu, na području Park-šume Marjan (tzv. Prva voda). U akciji čišćenja podmorja i priobalja sudjelovali su djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa, predstavnici MUP-a, djelatnici Park-šume Marjan te više od 30 ronioca iz različitih ronilačkih klubova. Osim čišćenja priobalja i podmorja, akcija je obuhvatila i edukaciju za djecu i odrasle o zaštiti okoliša, ali i prezentaciju o kaznenim djelima protiv okoliša.

National Geographic Hrvatska i Lauba predstavili su izložbu fotografija simboličnog naziva “Minuta šutnje” – za planet Zemlju svjetski poznatoga dokumentarnog fotografa i snimatelja te humanitarca Zorana Marinovića. Izložba je postavljena u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu. Tom izložbom National Geographic Hrvatska želi senzibilizirati javnost o važnosti brige za planet Zemlju i potrebi njezina očuvanja, što je, kako kažu, u duhu sve relevantnije misije zbog koje je Društvo National Geographic i utemeljeno: da nadahne ljude da se skrbe o planetu.

U povodu Dana planeta Zemlje, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) pokrenula je internetsku stranicu prirodazaljude.org kojom na jednom mjestu ističe vrijednosti prirode te poziva stručnjake na suradnju. “Ovom stranicom želimo prikazati prirodu kroz vrijednosti vode, šume, mora i drugih ekosustava bez kojih život na Zemlji ne bi bio moguć. Želimo ohrabriti političare da prilikom donošenja odluka uzmu u obzir širok spektar prirodnih vrijednosti, a poslovni sektor da integrira zaštitu i održivo korištenje prirodnog i društvenog kapitala u svojem poslovanju”, istaknula je urednica stranice Kasandra-Zorica Ivanić iz WWF Adrije.

U slopu obilježavanja današnjeg dana diljem Hrvatske organizirana su brojna znanstveno-stručna predavanja na temu planeta Zemlje, očuvanja okoliša i održivog razvoja.

Naslovna: Istock photo

Sličan sadržaj