Astronomi otkrili čudna zbivanja u okolini crne rupe

Međunarodni tim astronoma nedavno je otkrio vrlo čudnu pojavu u okolini supermasivne crne rupe. Novi podaci prikupljeni sa svemirskim teleskopima trebali bi omogućiti bolje razumijevanje interakcije golemih crnih rupa s matičnim galaksijama.

Na njima se vide bujice plinova koji velikim brzinama izviru iz blizine crne rupe u tolikim količinama da su za kratko vrijeme prekrili više od 90 posto njezinih rendgenskih zraka.

Podaci su se od prošlog mjerenja 2011. godine drastično promjenili, rekao je Gerard Kriss iz Space Telescope Science Institute (STScI) u Baltimoreu.

Ranijim istraživanjima utvrđeno je da supermasivne crne rupe u središtima aktivnih galaksija, kao što je NGC 5548, svojim djelovanjem na okolna područja izbacuju goleme količine materije u obliku moćnih vjetrova ioniziranih plinova. Primjerice, postojani vjetar NGC 5548 dostiže brzine od oko 1000 km u sekundi. Međutim, rezultati nove studije pokazali su da je novootkriveni vjetar i mnogo snažniji i znatno brži. Novi vjetrovi mogu postići brzinu od oko 5000 km u sekundi.

Na temelju ovih novih istraživanja znanstvenici su došli do zaključka da bi u sjajnijim kvazarima slični vjetrovi mogli biti dovoljno snažni da otpušu plinove koji bi inače završili u crnoj rupi. Na taj način oni reguliraju rast crne rupe i razvoj matične galaksije.

Foto: NASA

Sličan sadržaj