Dolazi El Niño (FOTO, VIDEO)

thumb4
Svjedoci smo mnogobrojnih naslova koji nagovješćuju dolazak legendarnog „El Nina“, no ovaj put mu se pridružuju i epiteti poput „Super El Nino“ i „epski događaj“.

Kako se približavamo ljetu, tako se povećava i povjerenje prema prognozama koje kažu da se razvija El Nino. Međutim, hoće li to zaista postati, po riječima mnogih, događaj epskih razmjera?

Možda se pitate što je El Nino i zašto biste se uopće trebali brinuti o tome. Prije nego što se koncentriramo na prognozu, provesti ćemo Vas kroz povijest El Nina.

Tipično, rasprave o El Ninu temelje se na temperaturama Tihog Oceana u blizini ekvatora, osobito u regijama koje se nalaze na zapadu Južne Amerike. Tijekom El Nina, temperature površine vode u tim područjima su iznadprosječne.

Slika ispod prikazuje snažni El Nino koji se događao 1997 – 1998.
thumb

Žuta i crvena boja označavaju iznadprosječne temperature površine vode, koje su se u to vrijeme odvijale na zapadu (lijevo) Južne Amerike.

El Nino je pravi kontrast La Nine koju obilježavaju ispodprosječne temperature površine vode u istoj regiji. Slika koja slijedi predstavlja La Ninu (1999.)
thumb

Plava boja na zapadu Južne Amerike predstavlja ispodprosječnu temperaturu površine vode na istim područjima koja su za vrijeme El Nina bila toliko topla.

TEMPERATURE VODE
Međutim, temperatura vode nam prikazuje samo dio cijele priče.

Te se temperature mijenjaju u razmjeru s promjenama temperatura u atmosferi iznad oceana. Tipično, smjer kretanja zraka u tom području je od istoka prema zapadu. Zbog takvog protoka zraka, toplija se površina vode kreće prema zapadu, a na to isto mjesto dolazi dublja i hladnija voda.

Fluktuacije u snazi tih istočnih vjetrova uzrokuju promjene u dolasku te dublje i hladnije vode.
Kako se smanjuje snaga tih vjetrova, hladnija i dublja voda se sve više udaljava, što omogućuje porast temperatura i obratno.

Kako na temperature vode u oceanu utječe protok zraka u atmosferi, tako i promjene temperature oceana utječu na atmosferu. Dakle, El Nino i La Nina itekako imaju snažan utjecaj na opću vremensku prognozu, i to ne samo u zemljama Južne Amerike, već i u ostatku svijeta.

Međutim, postoji tendencija za pojednostavljivanjem utjecaja El Nina na vrijeme, pa se krivnja za snježne, a tako i za one manje snježne zime, prebacuje na El Nina.

Ipak, utjecaj na određene regije je vrlo promjenjiv, ovisno o jačini samog El Nina i jesmo li na njegovom početku ili kraju. Utjecaj također ovisi o tome nalazi li se topla voda na području istočnog Pacifika u blizini Južne Amerike ili se pak nalazi na zapadu preko središnjeg Pacifika.

Sada kada malo bolje razumijemo fenomen El Nina, fokusirat ćemo se na očekivanja tijekom predstojećih mjeseci. Slika ispod se koncentrira na usporedbu trenutne i dugoročne temperature površine vode.
thumb

U zaokruženim regijama Tihog Oceana, temperature površine vode su malo iznad prosjeka.

Jedna od zanimljivosti je ogromno područje iznadprosječne temperature oceana koje se nalazi zapadno od Britanske Kolumbije. Ta relativno topla voda doprinijela je razvoju ustrajnog vremenskog uzorka u gornjoj atmosferi koji je prošle zime donio ispodprosječne temperature u središnju i istočnu Kanadu. Taj je uzorak bio prisutan tijekom nekoliko najhladnijih kanadskih zima prošlog stoljeća.

Ako pogledamo unaprijed, brojni modeli nas upućuju na progres iznadprosječnih temperatura površine vode u području ekvatorijalnog Pacifika.
Donja slika je model prikaza onog što nas najvjerojatnije očekuje tijekom ovog ljeta.
thumb

Crna elipsa označava područje na zapadu Južne Amerike gdje je prognoziran rast temperatura površine vode 1-2 °C iznad prosjeka tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.
Očekuje se da će se trend povećavanja temperatura nastaviti sve do jeseni.

Karta ispod prikazuje sličnu regiju iznadprosječnih temperatura površine vode koje će biti postojane tijekom rujna, listopada i studenog.
thumb

Prognoze El Nina se nastavljaju kako se približavamo zimi, no nekoliko modela prikazuju da će se temperature površine vode početi lagano hladiti, te se najtoplija voda nalazi na središnjem Pacifiku, a ne na neposrednom zapadu Južne Amerike.
thumb

Još jedan način za interpretaciju El Nino prognoze je donja slika, koja prikazuje prognoze temperatura površine vode za ekvatorijalna područja središnjeg Pacifika, i to od mnogobrojnih modela.
thumb

Svaka linija predstavlja prognozu različitog modela. Na krajnje lijevom dijelu zaslona započinjemo sa ovozimskim temperaturama površine vode.
Kako se pomičemo udesno, tako sve više ulazimo u budućnost. Bez prevelikog obraćanja na detalje, poanta cijelog dijagrama je da svi modeli prikazuju porast temperatura iznad prosjeka, što je veliki indikator za El Nino, no postoje znatna neslaganja o tome koliko će zatopljenje zapravo biti intenzivno.

Sljedeća slika također prikazuje nesigurnost u svezi snage nadolazećeg El Nina.
thumb

Plava linija označava površinske temperature vode u odnosu na prošlogodišnji prosjek.
Svaka crna linija koja odstupa od plave predstavlja varijacije modela koji prognoziraju površinske temperature vode u ekvatorijalnom Pacifiku.
Crvena linija u sredini crnih linija predstavlja prosjek svih modelnih varijacija.
Iako se trend o povećanju temperatura nastavlja kako ulazimo u ljeto, većina modela prikazuje pad temperatura u odnosu na one koje su se odvijale tijekom El Nina 1997. godine.

Tihi Ocean kao cijelina prolazi kroz cikluse zagrijavanja i hlađenja. El Nino koji se događao u razdoblju 1997.-1998. godine bio je izrazito snažan, a Tihi Ocean je tada bio na kraju svog ciklusa zagrijavanja.
Međutim, sada se nalazi u ciklusu hlađenja. Ako pogledamo unazad, možemo vidjeti da je El Nino u fazi hlađenja oceana bio dosta slabog intenziteta, te je trajao mnogo kraće nego onaj koji se odvijao u fazi zagrijavanja.

ZAKLJUČAK
U ovom trenutku, čini se neuobičajeno da će ove godine El Nino poprimiti epske epitete, u usporedbi sa prethodnim. Dakle, umjereni El Nino izgleda mnogo vjerojatnije, a kao takav se i uklapa u globalni vremenski uzorak. Kako god bilo, mi ćemo nastaviti s praćenjem napretka El Nina te Vas konstantno obavještavati o novim promjenama.

VIDEO:

Sličan sadržaj