El Nino će utjecati na ovogodišnju sezonu uragana na Atlantiku?

650x366_03261532_el-nino-reshapes-the-weathe

Postoje indikacije da je fenomen El Nino u procesu stvaranja i da se njegov učinak na vrijeme na zapadnoj hemisferi očekuje u kasno ljeto. Posebno se to odnosi na ovogodišnju sezonu uragana.

Amplitude temperature površine mora u tropskom (južnom) Pacifiku prate se već 60 godina. Ove oscilacije poznate su pod nazivom El Nino južna oscilacija ili ENSO.
Kad je površina oceana hladnija od prosjeka nekoliko mjeseci za redom, pojava se naziva La Nina. Suprotno od La Nine, kada je temperatura površine oceana toplija od prosjeka nekoliko mjeseci, događa se El Nino.

Prema nekim indicijama, El Nino je u procesu formiranja, a u ljetnim mjesecima njegov će efekt jačati. Iako ovaj fenomen ne može utjecati na ekstremne vremenske prilike, ipak može utjecati na uragane.

Za vrijeme El Nina obično dolazi do jakih visinskih vjetrova u atmosferi koji onemogućuju nastanak i razvoj tropskih sustava, u konačnici i uragana. To vrijedi za Atlantik, ali ne i za istočni Pacifik gdje su moguće brojne tropske oluje ove sezone.

El Nino nema preveliki utjecaj na vrijeme u Europi i nema pravila s kojima bi se moglo predvidjeti vrijeme.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj