El Niño u jačanju: Temperature oceana i do 1.2°C više od prosjeka

noaa-nesdis-ssts-6.8.15

Najnovija izvješća NOAA-e i Australijske meteorološke službe potvrđuju kako je proljetni El Niño u jačanju.

Površinske temperature mora (SST) u El Niño 3.4 regiji prošloga su tjedna bile za maksimalnih 1.2 stupanj više od prosjeka (istočni Pacifik).
Takve brojke upućuju na još uvijek umjerena svojstva ovoga fenomena.

Računalni modeli predviđaju intenzivnije jačanje El Niña u drugoj polovici godine, a osobit skok vidljiv je tijekom listopada (SST do 2°C). Šanse da će se postojanje ovog globalnog oceansko-atmosferskog fenomena produljiti i na sezonu 2016. trenutno iznose 85 %.

El Niño je proglašen i glavnim krivcem za svibanjsku (ali i proljetnu) kišovitost na području SAD-a. Satelitske snimke upućuju da se kopno SAD-a najvećim dijelom opskrbljivalo vlagom s Meksičkog zaljeva.
Ljetni mjeseci nastavit će taj trend: Očekuje se neobično visoka količina oborina te pojačana tropska aktivnost na pacifičkoj obali.

Još jedna od periodičnih pojava koja je uslijed El Niña podvrgnuta promjeni jest i monsun.
Indijski toplinski valovi u svibnju odnijeli su preko 2000 života, a vlažniji period godine (ljetnim monsun) ponovno bi mogao zaprijetiti stanovništvu.
Vrlo je visok postotak (90 %) koji kao izlaz modela prognozira ispodprosječne količine oborina za naredne mjesece.

Istovremeno, Indonezija i Australija će imati nešto sušnije uvjete tijekom svojih zimskih mjeseci.

Sukladno očekivanjima o dvogodišnjem trajanju El Niña, pokrenute su i rasprave o mogućoj El Niñi u razdoblju 2016./2017. godine.

Naslovna: SST na svjetskoj razini (8.lipanj 2015.); Izvor: NOAA/NESDIS

Sličan sadržaj