Europa u novom tjednu: Vrućina u većem dijelu, nestabilnosti na zapadu / Krajem tjedna popuštanje vrućine na dijelu Sredozemlja uz nestabilnosti

web_fronte_sutra12

Na sinoptičkoj karti Europe (naslovnica) koju je izradio DHMZ, prema modelu ECMWF, vidljiv je raspored sustava i anticiklona nad Europom.

Ciklone i nestabilnosti drže se krajnjeg sjevera i zapada, te jugozapada Europe, dok je u ostalim područjima na snazi djelovanje stabilne anticiklone koja podržava sunčano vrijeme uz dotok toplog zraka iz Afrike.
Za razliku od 7 dana prije, kada je najtopliji dio Europe bio istok, situaacija se malo promijenila. U Francuskoj je tijekom nedjelje temperatura lokalno išla i do 37°C, a nešto malo niže temperature bile su u dijelovima Italije. Vrućine je bio i u Španjolskoj, ali i u Njemačkoj.

Bez neke promjene proći će i dobar dio predstojećeg tjedna. Neće biti značajnijih promjena sinoptičke situacije. Tijekom četvrtka, anticiklona nad kopnenim dijelom zapadne Europe, proširit će se na Veliku Britaniju te time pogurati ciklone zapadno na Atlantik.
U petak se nad Skandinavijom očekuje formiranje ciklone, koju će “blok” nad zapadnom Europom usmjeriti južnije. Ta će ciklona označiti prekretnicu u dosadašnjem odvijanju događaja, jer će njen frontalni poremećaj stići do Sredozemlja tijekom subote.

Moguća su izrazita grmljavinska nevremena s padom temperature zraka, a formirat će se i sekundarni ciklonalni centar nad Italijom i Jadranom. Vrućine će popustiti.

Sličan sadržaj