Hrvatska u ‘crvenom’: Temperature za vikend skaču na plus 40, nužan oprez

HR-150718

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u sljedećim danima očekuje se vrlo velika opasnost od toplinskog vala s temperaturama koje će se približavati broju 40, a posebno tijekom vikenda. Vrhunac toplinskog vala najavljen je za subotu i nedjelju, s najvećom opasnošću od vrućina za cijelu Hrvatsku, koja se za područje Rijeke i Splita produljuje od petka do ponedjeljka, a u ponedjeljak će još potrajati na području Osijeka i Dubrovnika.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uputio je javni apel građanima da je potreban pojačan oprez od izlaganja suncu u svim klimatskim regijama Republike Hrvatske, jer se očekuje vrlo velika opasnost od djelovanja toplinskog vala na zdravlje ljudi, što može izazvati sunčanicu, prestanak reguliranja tjelesne temperature, pretjeranu vrućinu, grčeve, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

– Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke temperature zraka okoliša, odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

Voditeljica Službe za klimatološka istraživanja i primijenjenu klimatologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda Ksenija Zaninović vodila je istraživanje o utjecaju toplinskih valova na smrtnost u Hrvatskoj, koje je poslužilo da se za svaku regiju odrede granične vrijednosti, te prognozira i najavi približavanje toplinskog vala, poput ovoga najavljenog za vikend.

Na temelju analize statističkih podataka za 26 godina (1983. – 2008.), utvrđeno je, primjerice, da umjerena opasnost za Osijek nastupa kada maksimalna dnevna temperatura dosegne 35,2 stupnja Celzijeva, velika opasnost pri 36,7, a vrlo velika opasnost kod maksimalne dnevne temperature od 38,8 stupnjeva Celzijevih.

Istodobno, umjerena opasnost za Zagreb nastupa kod maksimalna dnevna temperatura prijeđe 33,7 stupnjeva Celzijevih, velika opasnost kod 35,1, a vrlo velika kod 37,1 stupnjeva Celzijevih.

U Splitu umjerena opasnost nastupa kad temperatura dosegne 33,9, stupnjeva Celzijevih, velika kod 35,1, a vrlo velika kod 36,7 stupnjeva Celzijevih.

U svakoj regiji su opasnosti od toplinskih valova različite, jer su ljudi naviknuti na klimu u svome području, upozorava meteorologinja Zaninović i navodi primjere Gospića, u kome se vrlo velika opasnost oglašava pri maksimalnoj dnevnoj temperaturi od 35,5 stupnjeva Celzijevih, i Knina u kome se isti stupanj opasnost oglašava tek na 39 stupnjeva Celzijevih.

Kada maksimalna temperatura u Zagrebu premaši graničnu vrijednost za jedan stupanj, smrtnost se poveća za 1,3 posto. Smrtnost raste samo dva prva dana toplinskog vala, kasnije se smanjuje, objašnjava dr. Ksenija Zaninović.

Najveća smrtnost uzrokovana toplinskim valovima u Hrvatskoj zabilježena je 2005. godine, kada se u Zagrebu za tjedan dana povećala za više od 90 posto. Također, godine 1999. za 12-13 dana toplinskog vala smrtnost je Zagrebu porasla za skoro 60 posto.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo priopćili su da od 16. svibnja do 15. rujna prate povećanje pobola i smrtnosti povezanih s povišenim temperaturama te izvješća s objedinjenim podacima na razini države dostavljaju Ministarstvu zdravlja.

U danima vrlo velike opasnosti preporuča se izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17 sati, uzimanje tekućine, vode i nezaslađenog čaja te pića bez alkohola. Također, dobro je nositi laganu zaštitnu obuću i odjeću, sunčane naočale i šešir te smanjiti fizički napor, držati se hlada i rashlađivati boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom.
Starije osobe i djecu nije dobro ostaviti bez nadzora na suncu. Preporuka je da se konzumira hrana bogata vodom kao što je svježe voće i povrće. Ne treba zaboraviti i na kućne ljubimce koji ne bi smjeli duže boraviti na suncu bez nadzora i vode, upozoravaju iz HZJZ-a. (Novi list)

Naslovna: Meteoalarm

Sličan sadržaj