“Na Jadranu pretežno sunčano…”, a Rijeka među najhladnijima u Hrvatskoj

Koliko puta smo u medijima mogli čitati (slušati) prognozu: “Na Jadranu pretežno sunčano…”, a riječko područje dosta često u tim prognozama bude utopljeno s ostatkom Jadrana, s potpuno drugim tipom vremena. To je bio jedan od glavnih motiva našeg postojanja, pružiti sasvim drugu sliku o vremenu u PGŽ, od one koju su ljudi, u često površnim prognozama stekli.
Svake godine priča se sa posebnim “riječkim” vremenom bar jednom ponovi, a najčešće se dogodi u jesen.

Na sinoptičkoj slici nad našim područjem ne djeluje ni anticiklona ni ciklona, dok su vrijednosti tlaka povišene, a opet je vrijeme tmurno i svježije nego u ostatku Hrvatske. Zašto je tome tako?
Ciklona nad Britanskim otočjem povremeno više vlage donese Sredozemlju, a onda sve u jugozapadnoj struji ide prema nama. Rijeci počnu tmurni dani, s malo sunca i nižim temperaturama, a već na otocima i ostatku Hrvatske bude sunčano i toplo vrijeme.

Oblaci su u PGŽ stigli u poslijepodnevnim satima ponedjeljka, a danas je četvrtak, a riječko područje i Gorski kotar još ih se nisu riješili. Već na otocima, sunčan četvrtak uz temperature i do 25°C.
Prema službenim mjerenjima, rosulja i slaba kiša nisu donijele neku značajniju oborinu. Crni Lug i Kukuljanovo 2 mm, Rijeka 1 mm, dok su Delnice i ostatak PGŽ imali kišu u tragovima ili uopće nije ništa padalo. Na automatskim postajama riječkog područja, palo je ukupno i do 10 mm kiše.

Ako se sjećate, najavili smo da će u ovoj situaciji Rijeka sigurno bar jedan dan biti među najhladnijima u Hrvatskoj, a tijekom srijede bila je, ako ne računamo gorje i najhladnija, za što postoji i službena potvrda.

Vratimo se prognozi “Na Jadranu pretežno sunčano…”, istina ako je Jadran samo Dalmacija, to potvrđuje i sljedeća NASA-ina snmka

Jer Rijeka je ipak svijet za sebe…

Više o vremenu idućih dana

Sličan sadržaj