Na riječkom području bilo kiše koja se ledi, a Meteoalarm (DHMZ) “zelen”


Kastav | Mihael Linc

Sukladno najavama, sa zatopljenjem po visini oborina je već u četvrtak navečer na riječkom području prešla u kišu. Međutim, velika hladnoća koja je s prošlom anticiklonom stigla u naše krajeve, nije mogla samo tako nastati.

Tako je tijekom noći na petak, nakon prolaznog porasta, temperatura ponovno dobila negativni predznak, a uz prisutnost oborina, moglo je značiti samo jedno – poledicu.

Kiša koja se ledi zabilježena je diljem riječkog područja (Kastav, Viškovo, Volosko, Pobri, Matulji, Hreljin, Zamet, Škurinje, Pehlin), zbog čega je bilo problema u prometu. Javni gradski prijevoz na nekim je gradskim i prigradskim linijama prometovao skraćeno, zabilježeno je i nekoliko prometnih nezgoda.

Zbog poledice, nastava je otkazana ili prilagođena situaciji u nekim školama.

Zanimljivo, o potencijalnoj opasnosti od ove meteorološke pojave DHMZ kroz sustav Meteoalarm nije prozborio ni slova pa je tako danas na snazi “zeleni” alarm, odnosno nema upozorenja za potencijalno opasne vremenske prilike na riječkom području.

Slično je bilo i u nastupu dežurne meteorologinje na HRT-u koja je istaknula da se Jadran probudio s pozitivnim temperaturama, aludirajući na pozitivne vrijednosti temperatura na njihovim službenim postajama, ne znajući da se samo koji km od službene riječke postaje, posebno na zapadnim dijelovima temperatura i na području Rijeke spustila u minus, stvarajući uvjete za opasnu poledicu, koja se i dogodila.

Ostaje nejasno zbog čega se DHMZ kroz Meteoalarm nije oglasio o ovoj opasnoj pojavi, jer su brojni prognostički modeli upravo sugerirali tu mogućnost, već od prvih sati petka, o čemu smo pisali još u prvim satima četvrtka.

Kako odmiču poslijepodnevni sati petka opasnost od ledene kiše se smanjuje, jer su temperature pri tlu u porastu.

Rijeka, Grbci | Dalibor Mudrinić

Matulji | Mauro Kesovija

Sličan sadržaj