NASA zbog kvara odgodila lansiranje prvog satelita za mjerenje CO2 u atmosferi

thumbnail ashx

NASA je danas odgodila lansiranje svog prvog satelita koji će mjeriti razine ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferi, plina koji se smatra glavnim krivcem za stvaranje učinka staklenika što dovodi do zagrijavanja planeta.

Lansiranje satelita OCO-2 bilo je predviđeno za 11.56 sati po srednjoeuropskom vremenu iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji raketom Delta 2. Odgođeno je u posljednji trenutak zbog “tehničkog problema”, a novi termin lansiranja još nije utvrđen.

Televizija NASA-e objavila je da će u najboljem slučaju novi pokušaj lansiranja satelita uslijediti u srijedu ujutro.

Satelit će biti postavljen u gotovo polarnu orbitu na 705 kilometara visine.

Satelit puna naziva Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) vrlo je sličan satelitu OCO-1 koji je bio uništen tijekom lansiranja u veljači 2009.

OCO-2 treba pružiti cjelovitiju i globalniju sliku emisija CO2, kako onih za koje je odgovoran čovjek tako i prirodnih. Također treba utvrditi učinke oceana i šuma koji apsorbiraju i hvataju taj plin kojega je razina u atmosferi najviša u razdoblju od najmanje 800.000 godina.

“Ugljični dioksid u atmosferi igra važnu ulogu u energetskoj ravnoteži našeg planeta i ključan je čimbenik za razumijevanje promjena naše klime”, objasnio je Michael Freilich iz znanstvenog odjela Zemlje u NASA-i.

Satelit bi trebao uvelike pridonijeti boljem razumijevanju planeta Zemlje, rekao je Freilich. Misija OCO-2 trajat će najmanje dvije godine, a on će biti glavni opservatorij skupine od pet drugih međunarodnih satelita koja će se okretati oko Zemlje svakih 99 minuta.

Satelit će uzimati uzorke CO2 i tako pomagati znanstvenicima da bolje prouče promjene klime.

U travnju su mjesečne koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi premašile 400 čestica na milijun (ppm) u sjevernoj hemisferi, što je bila najviša razina u najmanje 800.000 godina, ističe NASA.

Izgaranje fosilnih goriva (ugljikovodici, prirodni plin i ugljen) i druge ljudske aktivnosti emitiraju gotovo 40 milijarda tona CO2 u atmosferu svake godine.

Klimatolozi su zaključili da je rast emisija CO2 posljedica ljudskih aktivnosti, napose izgaranja fosilnih goriva i sječe šuma. Time je izmijenjen prirodni ciklus ugljika na Zemlji te izazvan rast temperature i promjena klime.

Sada manje od polovice CO2 emitiranog ljudskim aktivnostima ostaje u atmosferi, navode znanstvenici. Dio tog plina s učinkom staklenika apsorbiraju oceani no još uvijek nisu razjašnjeni svi elementi cirkulacije tog plina.

Mjerenja što će ih obaviti satelit OCO-2 kombinirat će se s podacima koje prikupljaju opservacijske postaje na kopnu, zrakoplovi i drugi sateliti.

Izvor: HINA
Foto: Instagram/NASA

Sličan sadržaj