OBERSNEL: SRUŠENA STABLA BIT ĆE PODIJELJENA SIROMAŠNIMA ZA OGRJEV

Gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da će ispitati sve mogućnosti kako bi župan Zlatko Komadina proglasio elementarnu nepogodu zbog orkanske bure koja je u Rijeci prouzročila znatnu materijalnu štetu. On je na Kolegiju gradonačelnika naglasio da je teško u ovom trenutku izračunati o kolikoj je šteti riječ, naglasivši da sigurno nije mala.

– Sve što je orkanska bura prouzročila nije nimalo bilo jednostavno, tim više što se puhala cijelu noć i sljedeći dan do poslijepodnevnih sati. Materijalna šteta je velika, a znatan broj građana pretrpio je ozljede. Zadnje ovakvo, ali ipak nešto slabije nevrijeme, bilo je 2004. godine, nekako u isto vrijeme i sa značajnim posljedicama. Gotovo da nema objekta u gradu, a na kojemu nije zabilježeno barem manje oštećenje. Većina šteta zabilježena je na krovovima vrtića, a veća je ona na vrtiću Zamet. Slično je i sa sportskim objektima, a najveća šteta pretrpljena je na otvorenom olimpijskom bazenu gdje je uništen balon. Oštećenja su zabilježena i na krovu dvorane Dinko Lukarić, nabrojio je Obersnel. Značajno je stradala i riječka hortikultura.

– Letimičnim zbrajanjem utvrdili smo da je iščupano ili oštećeno preko 500 velikih stabala. Upravo zbog velikih oštećenja hortikulture, ali i stambenih objekata došlo je i do oštećenja parkiranih automobila, čak i vozila u prometu. Što je sve i u kojoj mjeri letjelo, još je i mali broj građana pretrpio materijalnu štetu. Ozlijeđenim građanima želim što brži oporavak, a svim gradskim komunalnim službama i javnoj vatrogasnoj postrojbi zahvaljujem na svemu što su napravili na terenu na kojemu su bili od ranih jutarnjih sati bez odmora. Zahvaljujem im se na velikoj požrtvovnosti, poručio je Obersnel. On je izdvojio veliki trud radnika Čistoće koji su zajedno s vatrogascima čistili riječke prometnice, a na tom poslu bili su angažirani gotovo svi ljudi.

– Stvarni obim štete znat ćemo za nekoliko dana, a sa županom ćemo razmotriti postoji li zakonska mogućnost za proglašenje elementarne nepogode. Sa osiguravajućim društvima trebamo također sjesti kako bi utvrdili tko sve ima pravo na naknadu štete. Nadam se i da ćemo što prije stvoriti uvjete da se djeca vrate u oštećene vrtiće. Ona su sva zbrinuta po drugim vrtićima, a roditelje molim za razumijevanje i strpljenje, kazao je Obersnel. Riječki je gradonačelnik najavio da će se sva srušena stabla ispiliti i da će se kroz socijalni program besplatno dijeliti građanima za ogrjev.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance ocijenio je da je bila riječ o ekstremnoj pojavi koja je zahtijevala izvanredni angažman dežurnih službi.

– Imali smo pune ruke posla. Odrađeno je 240 vatrogasnih intervencija, a ilustracije radi, toliko intervencija imamo u dva mjeseca. Na taj način srušili smo sve rekorde. Nastojali smo rješavati prioritete i neposredne opasnosti za zdravlje građana i štititi imovinu od prouzročenja većih šteta, te održavati prometnice prohodnim. Nemamo stradalih vatrogasaca, ali ima nešto štete na opremi. U prigradu smo imali 200-ak intervencija, izvijestio je Kolegij gradonačelnika Mance.

Načelnica Policijske uprave primorsko-goranske Silvana Šubat koja je podnijela izvješće o sigurnosnoj situaciji u Rijeci u prvih devet mjeseci 2013. godine ocijenila je da njezina služba ima izuzetno dobru suradnju s vatrogascima, gradskim službama i službom 112 što je od izuzetnog značaja kada je riječ o ekstremnim događajima. Što se tiče sigurnosne sitacije, ona je ocijenila da je ona zadovoljavajuća, a s čime se složio Obersnel. Do povećanja statistike kaznenih djela došlo je u rubrici gospodarskog kriminaliteta.

– Moguće je da je na te brojke utjecala opća gospodarska situacija, a vjerujem da su policija i ostala tijela, kao što je državno odvjetništvo, posvetila više pažnje gospodarskom kriminalitetu. Pozdravljam takve aktivnosti, zaključio je Obersnel.

Tekst: Novi List
Foto: Nikola Jovetić

Sličan sadržaj