Odabrali ste: Meteorološki događaj 2014. ledena oluja u Gorskom kotaru

484875_615196775216536_253463468_n

Prije nešto manje od mjesec dana ponudili smo vam nekoliko meteoroloških događaja za glasovanje, koji su po vama obilježili 2014. godinu u PGŽ. U ovim trenucima zaključujemo daljnje glasovanje i proglašavamo pobjednika.

Tijesnu pobjedu odnijela je ledena oluja u Gorskom kotaru, koja je dobila 30% vaših glasova. Odmah za jedan posto manje, 29% osvojilo je ljeto bez ljeta. 21% dali ste za iznadprosječno kišovitu godinu. Zima bez ime dobila je 9%, kraj 2014. godine sa snijegom i polarnom hladnoćom dobio je samo 8% (pomalo iznenađujuće), a iznadprosječno topla godina dobila je 3%.

U nastavku ćemo se prisjetiti pobjedničkog događaja, elementarne nepogode prouzročene kišom koja se smrzava u Gorskom kotaru.

Ciklona koja je na prijelazu iz siječnja u veljaču 2014. zahvatila PGŽ, Kvarneru je donijela obilnu kišu, a Gorskom kotaru kišu koja se smrzava u dodiru s tlom.
Prije nje, u Gorskom kotaru u prizemnom sloju akumuliralo se dovoljno hladnoće, koja se zadržala i po dolasku spomenute ciklone koja je po visini donijela zatopljenje. Nastala je temperaturna inverzija. Zbog topline po visini padala je kiša, a zbog hladnoće pri tlu se smrzavala u dodiru s podlogom.
Najintenzivnije oborine pale su u prva dva dana veljače, a lokalno je palo i preko 50 mm kiše koja se ledila.

Pod teretom leda rušila su se stabla i dalekovodi, prekidan je promet kroz Gorski kotar, a zbog nastale situacije 2. veljače proglašena je elementarna nepogoda.

Šteta uzrokovana ledenom kišom početkom veljače u Gorskom kotaru najveća je mirnodopska šteta u Hrvatskoj, a troškovi otklanjanja štete prešli su 84 milijuna kuna.

Naslovna: Delnice, foto: Marin Paškvan

Sličan sadržaj